dijous, de febrer 08, 2007

Coses: 'Numbers'? Which numbers?


El números marquen la nostra vida des del mateix dia en què naixem. O abans, perquè l'embaràs ja es compta amb setmanes; i no intentis treure el cap abans de la 34! Del ventre de la mare a la cuna, amb una polsereta a la mà; amb un número, amb el nom seria massa fàcil. Les dues primeres preguntes als pares sempre són les mateixes. Quant pesa? Quant medeix? Respostes que només poden contestar-se amb números. Si fem més de 2 quilos i mig, cap a casa; en cas contrari, a la incubadora.

Al llarg dels primers mesos, el pes és decisiu; és un factor que sempre cal tenir molt en compte. Si puges amb regularitat, cap problema. En cas contrari, a patir. Creixem i, després d'anar a la guarderia, P3, P4 i P5; tots els cursos marcats per números, com els de Primària i els del resta de la nostra vida.

Tenim carnet d'identitat, amb un número; carnet de conduïr, amb número; Visa, amb un número... Fins i tot té número el carnet del supermercat. Són números necessaris, personals i intransferibles; més importants que el mateix nom o que qualsevol altra dada nostra. Però és que també necessitem un número per posar en marxa el telèfon mòbil, per engegar l'ordinador, per pagar qualsevol cosa a través d'internet. Números, xifres, codis, contrasenyes.

Sembla impossible viure donant-los l'esquena. Ara, que el nostre paper a la vida també està condicionat pels 1,2,3,4 i companyia. Un número de tall ens marca l'entrada a la Universitat; com els anys que triguem a acabar la carrera marquen el nostre currículum. No sempre és així, però les notes finals, tot un seguit de números, poden marcar la nostra vida laboral. Depenent del sou que cobrem, els estudiosos i els que no ho són tant ens poden enquadrar en una o un altra classe social. Números i més números, quin mal de cap!

Si tenim tres o més fills, família nombrosa i, amb la descendència, la roda torna a començar. Només podem tenir una dona, això sí moltes ex, aquestes també estan numerades. Com els llibres, els discs o, el més rics, les cases i els cotxes; amb els jugadors de futbol al capdavant. Tot s'enumera, enquestes i més enquestes plenes de xifres: percentatges de valoració de polítics, preferències dels ciutadans, estudis d'audiència de televisions i ràdios.

Números per definir una hipoteca, i que no s'enlairin massa... si pot ser; números de cromos que completen col·leccions, números, en forma de quilòmetres, per saber quan has de canviar l'oli del cotxe o de la moto. És el món dels números, del 5, 6, 7 8 i la resta, números que et poden canviar la vida econòmicament si coincideixen amb la loteria o la primitiva. Números per comprar, per donar i per vendre. Mai no acabaríem de posar exemples.

I ja que parlem de números, dos comentaris. Les companyies de telefonia mòbil ens han près el número pujant el preu de l'establiment de les trucades; igual que ens han près el número pujant quasi totes les coses necessàries amb l'excusa de l'euro. Fins quan aguantarem així? Ens hem oblidat de protestar. Som-hi, tots junts: 3, 2, 1 ... 0.

2 comentaris:

  1. Hablando de números... te he contado alguna vez que cuando trabajaba en el C.P. Martín Artigot del Pilar de la Horadada, un grupo de niñ@s de 1º de Primaria, como no entendían muy bien mi nombre, me llamaban 9.000??? Sí, así sin más, NUEVE MIL!! Yo me partía de la risa cada vez que los escuchaba... Jijijijij...

    ResponElimina
  2. Molt bona idea, però no massa ben executada. Es pot millorar. Ànims!

    ResponElimina