No està gens malament, però la veritat és que aporta poques coses noves. Em refereixo a 'The flowers of war', de Zhang Yimou, que tampoc em va convèncer amb 'Una mujer, una pistola y una tienda de fideos chinos' (2009). Malgrat tot, segueix sent un dels meus directors xinesos preferits. Títols com 'Hero' (2002) o 'El camino a casa' (1999) són inoblidables.
Per què aporta poques coses noves? Doncs perquè de la massacre de Nankín ja ens en va parlar Lu Chuan, de manera excel·lent, a 'City of light and dead' (2009). En aquesta ciutat xinesa, l'any 1937, l'Exèrcit Imperial Japonès va matar 250 mil persones. Tot i que no era el tema principal, en la pel·lícula de Chuan té molt de pes una cruel petició dels oficials nipons: volen cent dones xineses per satisfer els seus desitjos sexuals. Només així respectaran la zona de seguretat de Nankín, sota protectorat alemany.
'The flowers of war' és l'adaptació cinematogràfica de 'Las 13 mujeres de Nankín', una novel·la escrita per Yang Geling. El seu principal protagonista és John Miller que, coincidint amb la invasió japonesa, arriba a una església catòlica per preparar l'enterrament del seu sacerdot, mort recentment. És nord-americà i treballa en una empresa de serveis funeraris. L'interpreta, i ho fa francament bé, el polifacètic Christian Bale ('The fighter', 2010).
NENES I PROSTITUTES COMPARTINT SOSTRE
Quan veu que no hi ha ni el mort ni diners per pagar els seus serveis, en John vol marxar pel mateix lloc que ha arribat. Però no li ho posaran fàcil. Les alumnes del convent i les prostitutes d'un bordell proper -que també es refugien a l'esglèsia- volen que es faci càrrec d'elles i les salvi, a ser possible, dels horrors de l'exèrcit japonès. Un exèrcit, i no donaré cap detall, que persegueix les dones xineses pertot arreu... I aquí hi ha el lligam, directíssim, amb l'esmentada 'City of light and dead'.
La madame de les prostitutes, o com a mímim la que marca la pauta de totes les altres, és Yu Mo, interpretada per la guapíssima i sensual Ni Ni, amb qui Zimou també també va treballar a 'Una mujer, una pistola y una tienda de fideos chinos'. Ella serà l'encarregada de fer-li veure al John que ell, i només ell, és qui pot allunyar-les d'una mort segura. Els seus moviments, i alguns dels seus vestits, m'han recordat, molt de passada, la sensacional 'In the Mood for Love' (2000), de Wong Kar-Wai.
Visualment, la pel·lícula és fantàstica. Les escenes de lluita entre soldats japonesos i xinesos, quan la guerra ja està pràcticament acabada, són espectaculars. Hi ha imatges, a càmera lenta, que posen els pèls de punta. És una història molt dura, suposo que encara més per les dones, que s'emporten una bona part del protagonisme. A nivell argumental, tot és més dubtós. L'evolució d'en John, que arriba a l'església amb ganes de beure i poques coses més, no deixa de ser sorprenent. Com també ho és, i no explicaré perquè, la manca de vista dels soldats japonesos.
En definitiva, una història d'honor i de sacrifici que es recrea, potser massa, en una guerra que la Xina ni ha oblidat ni oblidarà mai.
PRIMER FESTIVAL PIRATA DE CINEMA ASIÀTIC.
'The flowers of war' és la pel·lícula que inaugura el 'Primer Festival Pirata de Cinema Asiàtic', organitzat per David Amorós (LOST HIGHWAY BLOG). Des d'avui, i fins el 15 de juliol, proposa veure una pel·lícula oriental cada dia. N'hi ha 50, totes en versió original, evidentment. En el seu bloc, explica com accedir a cadascuna d'elles. Un luxe, sens dubte! Gràcies David per tanta i tan bona feina. Veuré les que pugui!
Per aquesta setmana, a més de 'The flowers of war' estan programades: 'Rebirth', 'Children Who Chase Lost Voices From Deep Below', 'Come rain, come shine', 'The front line', 'Wu Xia' i 'The fourth portrait'. Gaudiu-ne!
JEZABEL (IRÈNE NÉMIROVSKY)
'Jezabel' és una inquietant novel·la sobre la bellesa, la vellesa i l'implacable pas del temps. Està escrita per Irène Némirovsky -llicenciada en Lletres per la Universitat de La Sorbona-, i l'acaba de publicar La Magrana. L'Irène, una jueva que va néixer a Kíev, va morir a Auschwitz l'any 1942, d'un tifus, just un mes després que la tanquessin. Als seus 39 anys ja tenia una desena de llibres al mercat. 'Jezabel' es va publicar per primer cop l'any 1936.
La principal i quasi única protagonista d'aquest bon llibre -que només té 190 pàgines-, és la Gladys Eysenach, una dona guapa i rica, a qui col·loquen, inicialment, a la França dels anys 30. Es egoista i només es preocupa per ella mateixa. Quan comença 'Jezabel' l'estan jutjant per haver matat a un noi jove, d'un tret. Potser un amant? La Gladys, que en el moment del judici té una relació amb el Comte Monti, creu més en la submissió dels homes que en el mateix amor.
L'únic que la Gladys vol a la vida és que tots els homes caiguin rendits als seus peus. Vol seguir sentint-se irresistible... tot i que el temps no passa en va. Quasi que prefereix morir a fer-se vella, que és la seva única obsessió. Per què tot és tan injust?, es pregunta. Quan ja té quasi 60 anys segueix intentant aparentar-ne només 30...
No li importen massa ni la seva filla ni els seus propis amants, que no són pocs. Ella vol viure, riure i sentir-se envejada. La resta no té importància. 'Jezabel' està molt ben escrita i convida a la reflexió. És allò de viure el dia i no preocupar-se pel que vindrà perquè, en el millor dels casos, acabarà arribant. Totalment recomanable.
Twitter: @Jordi_Sanuy
Bona setmana a totes i a tots.
Encara intentarè veure la pel.lícula inaugural que comentes (soc un desastre per baixar-me pelis).
ResponEliminaM'encanta NÉMIROVSKY i aquesta no la he llegida, l'apunto. Les dones que valoren tant la seva bellesa física viuen com un gran drama el pas del temps (que a ningú ens fa gràcia). La seva lluita per semblar més jove arriba al patetisme.
Ptnssss
Ui, em sembla que aquesta setmana no seguiré les teves recomanacions, eh... Ni pel·li ni llibre m'atreuen... ni tan sols el festival! Una altra setmana serà...
ResponEliminaGràcies. Estem bastant d'acord amb la pel.lícula, visualment impecable però d'argument molt trampós. Tot i així es deixa veure...serà per Ni Ni? Una abraçada i quan vulguis i puguis t'esperem per opinar sobre alguna de les pelis del festival. Una abraçada.
ResponEliminaIniciativa realmente muy interesante la de ese festival pirata. Creo que me voy a apuntar.
ResponEliminaYimou es en mi opinión es un GENIO, aunque reconozco que algunas de sus pelis tampoco me han gustado. Esa que citas de La mujer, la pistola… creo que es de las perores.
Mis favoritas podrían ser:
La búsqueda – una preciosidad
Ni uno menos – conmovedora
El camino a casa – una de mis preferidas
Sorgo rojo – con una primera parte brillante
La linterna roja – OBRA MAESTRA
Con un poderío visual que corta la respiración.
Me aburren sus saltos y luchas entre dagas y espadas….
De Irène Némirovsky no he leído nada, y sé que me va a gustar. La tengo ahí en espera desde hace mucho…
BESOS
El llibre em sona d'haver llegit l'argument. Me'l tornaré a mirar.
ResponEliminaLa veritat que desde LOST HIGHWAY BLOG s'ha tingut una fantàstica iniciativa, no només per organitzar el fabulós festival si no també pq d'aquesta manera també aconsegueix que entre tots ens apropem una mica mes. Aviam quan veig alguna de les propostes... De les que tinc vistes et recomano que l'hi donis un cop d'ull a Castaway on the moon, fantàstica.
ResponEliminaUna abraçada
De Zhang Yimou sólo he visto 'Vivir' después de haber leído el libro y ambos me han gustado.
ResponEliminaTengo pendientes de ver otras d esus películas que LU ya me ha recomendado hace tiempo...
Me apunto 'The flowers os War'... sobre todo después de mencionar que te recuerda en parte a 'In the modd for love'.
De Irène Némirovsky sólo he leído 'Suite francesa' hace años y recuerdo que me había gustado su forma de escribir.
Saludos.
A mí me gusta mucho la estética de Yimou, tuve la suerte de viajar a China y ver un espectáculo suyo majestuoso. Sin embargo, la trama de la película me pareció poco creíble y forzada.
ResponEliminaUn saludo
Si sale Nini hay que verla. Un abrazote.
ResponEliminaFinalment, la vaig veure online. Jo també sóc un desastre amb això de baixar-me pelis. A més a més, no m’agrada massa fer-ho. No havia llegit res de Némirovsky, però ‘Jezabel’ m’ha agradat molt. És curt i molt intens. I sí, LAURA UVE, la lluita de la Gladys és patètica. Cal saber envellir amb dignitat. Un petó.
ResponEliminaClar que sí, XEXU. Una abraçada.
La Ni Ni és una preciositat. Des d’un punt de vista interpretatiu, més enllà del seu personatge, en Christian Bale també fa un paperàs! Ja he vist una altra peli del festival. En parlaré dilluns al bloc: ‘Come rain, come shine’. Vaig directament a les que puc veure online. Amb les altres, mai arribo a temps! La propera ‘The front line’. Per cert, tinc molt d’interès en ‘Arirang’ i ‘Outrage’. Kim Ki Duj i Takeshi Kitano són dos dels meus directors preferits. Segur que no es poden trobar-se online? Merci i felicitats, un cop més, pel Festival. Una abraçada, DAVID AMORÓS.
Está francamente bien, LU. Yimou, es un genio, tienes toda la razón. Y ‘Una mujer, una pistola y una tienda de fideos chinos’ es de las más flojas, sin duda. Por cierto, era un remake de ‘Blood simple’, de los Coen. Ahí queda eso! Las cinco películas que citas són buenísimas. Yo añadaría, por su poderío visual, ‘La casa de las dagas voladoras’ y ‘Hero’. A mí me divirtieron mucho. El libro de Némirowsky me ha gustado. Besos.
Perfecte, MARIA. Un petó.
I tant! Jo quan ho vaig cveure no m’ho podia creure. Darrere hi ha una feinada de por, DESCUBREPELIS. Apuntada queda ‘Castaway on the moon’. Li dono prioritat. Una abraçada.
Sí, del 94. Lo sé porque lo acabo de mirar, no por otra cosa. ;) Me recordó ‘Deseando amar’ la protagonista. La películas no tiene nada que ver. No quiero que te ‘equivoques’ por mi culpa, MANDERLAY. Esta es durísima y la otra una preciosidad. ‘Suite francesa’ no lo he leído. Saludos.
Mucha suerte! Yo estuve en Pekín hace unos años y me encantó. Es una ciudad preciosa. Fui a un par de espectáculos, pero no eran de Zhang Yimou. Jajaja. Suya fue la inauguración de la ceremonia de los Juegos Olímpicos, MUNDODENA. En Londres la hará Danny Boyle. Un abrazo.
Está guapísima, BOMBERO. Un abrazo.
A mi el cinema oriental em costa una mica. N'he vist poc, cert, xò no m'acaba d'atraure. D'aquesta pel·lícula en vaig sentir parlar fa un temps enrere, crec que va anar a Cannes (no n'estic segura). I sembla interessant. Aviam.
ResponEliminaps. He esborrat el comentari anterior, ... mmm no m'acabava d'agradar!
No n'havia sentit mai a parlar ni l'he vist en cartellera, però me l'apunto per si de cas...
ResponEliminaMuy interesante Jordi, como siempre.
ResponEliminaUn abrazo.
Jo fas temps que la perseguia, però se m'escapava de tot arreu. És entretinguda, RITS, però pots prescindir-ne tranquil·lament. No t'agradava el teu comentari anterior? Dons fora! Jajaja. Un petó.
ResponElimina;) Una abraçada, GLAMBOY69. Fins aviat.
Gracias, TETEALCA. Un abrazo.
En prenc nota, per si puc fer alguna escapada.
ResponEliminaMe n'alegro, MONTSE. Una abraçada.
ResponEliminaCaray Jordi!
ResponEliminaNo he visto buen cine oriental en la actualidad, y en serio que se extraña.
Las recomendaciones tuyas son siempre interesantes.
Saludos y bonito fin de semana.
Igualmente, BEATRIZ. Un beso.
ResponElimina