dilluns, de març 05, 2007

Comentari: 'El último rey de Escocia'. Nota: 7'5


Cruel com ningú

2006: Globus d'Or i Òscar al millor actor (Forest Whitaker) / 123 minuts / Regne Unit / Drama basat en fets reals / Director: Kevin McDonald / Intèrprets: Forest Whitaker, James McAvoy, Kerry Washington, Gillian Anderson, Simon McBurney / Nicholas Garrigan (James McAvoy) és un metge que decideix desplaçar-se a Uganda en acabar la carrera. Està convençut que pot canviar el món. Allà, i en un increïble gir del destí, coneix al president del país, a qui cura una mà després que aquest tingui un accident de cotxe. Idi Amin (Forest Whitaker) queda enlluernat pel jove i, poc després de coneixe’l, el fa anar a buscar perquè es converteixi en el seu metge personal. Amin, que va tenir el suport d'Israel i d'Anglaterra per arribar al poder, va establir un règim de terror i una política genocida, que va acabar amb la vida de més de 300 mil ugandesos. Es va fer 'famós' al món sencer per les seves excentricitats i una crueltat sense límits.

'El último rey de Escocia' es una bon thriller... i ja està. És veritat que passarà a la història, però només ho farà per la gran interpretació de Forest Whitaker, premiat merescudament amb el Globus d'Or i l'Òscar de Hollywood de 2006. Sempre he cregut que l'actor texà és un dels 'grans', com ja va deixar clar, per exemple, a 'The Crying game' (1992). El repte de donar vida al dictador ugandès Idi Amín Dadá no era gens fàcil, sobretot tenint en compte que era un personatge amb molts contrastos. Pel que veiem a la pel·lícula, Amín passava de la tranquil·litat a la histèria en un parell de segons. La metamorfosi del nen mimat a l'ogre sense cor era constant; i Whitaker, que físicament s'assembla força al dictador, el fa molt real. Tant, que acabem odiant-lo, tot i que quan comença la pel·lícula ens el 'pinten' força simpàtic.

Amín va arribar al poder recolzat per Anglaterra, quan ser contrari al comunisme era l'única carta de presentació necessària per aconseguir el suport dels occidentals. Ells van crear al monstre però, com sol passar en aquests casos, se'ls va escapar de les mans. El van fer servir per enderrocar Obote, l'anterior dictador, però la solució va ser pitjor que el problema. A 'El último rey de Escocia' tot això no queda massa ben explicat. La pel·lícula, força superficial, comença quan Amín arriba al poder i, inicialment, se'ns presenta com un personatge força afable. Potser perquè el veiem a través del jove i inexpert metge que li fa costat. Són els seus ulls que ens apropen al sanguinari i insegur dictador ugandès.

El doctor Carrighan arriba a Uganda quasi per casualitat i, també per casualitat, acaba convertint-se en el metge personal d'Amín, un personatge extravagant i proper als mitjans de comunicació. Sap seduir-los amb força naturalitat. Durant molt de temps, el doctor prefereix mirar cap a un altre costat i no valorar les injustificables accions del dictador, que acaba convertint-lo en el seu principal conseller. Amín, cada cop més sol, el necessita per tot. Arriba un punt que no sap prendre cap decisió sense consultar-la abans amb ell. El jove doctor no reacciona fins que els crims d'Amín, brutals, li toquen massa de prop.

(El comentari explica parts de la pel·lícula)

'El último rey de Escocia' s''embruta' per moments. La pel·lícula comença com si fos una comèdia i, poc a poc, es va transformant en un drama d'enormes dimensions, com la història real. El doctor Carrighan assumeix finalment que Amín no és un sant i vol fugir del seu costat quan abans millor. Va arribar a Uganda per casualitat i, per casualitat i gràcies a un 'amic' inesperat, aconsegueix deixar el país. Des d'aquell moment, només té un objectiu: explicar al món la política de terror d'Amín. Tot i fer assassinar més de 300 mil persones, Amín mai no va ser condemat. Va morir l'any 2003 a l'Aràbia Saudita, on estava exiliat.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Whitaker està espectacular. El millor paper de la seva llarga carrera. L'Óscar fa justícia

Jordicine ha dit...

Estic totalment d'acord.