dilluns, de juliol 02, 2012

Matar en nom de Déu no serveix d'excusa


Fotre un polvo pot sortir molt car. I parlo d'aquesta manera tan grollera perquè vull fer referència a 'Red State', la darrera pel·lícula de Kevin Smith. Quasi té 42 anys, però continua sent un nen! Després de dos fracassos -no em van agradar ni 'Vaya par de polis' (2010) ni '¿Hacemos una porno?' (2008)-, el de New Jersey torna amb moltíssima força.

Després de regalar-nos el seu humor més corrosiu -'Clerks' (1994) n'és el millor exemple-, aquest cop Smith s'ha decantat per un cinema seriós, tot i que amb un parell de pinzellades de l'humor que sempre l'han caracteritzat, sobretot cap al final. La primera part ÉS MOLT DURA. I ho poso en majúscules. Després lligo temes i explico perquè. La segona, plena de trets, és adrenalina pura, al més pur estil de Robert Rodríguez i Quentin Tarantino, a qui va encantar la pel·lícula. "Em torna boig", va dir després de veure-la.

El principal protagonista de 'Red State' és Abin Cooper, a qui dóna vida Michael Parks. Per cert, aquest actor sortia a les dues parts del projecte 'Grindhouse' (2007), dirigit per Tarantino i Rodríguez! Suposo que el fet que Smith l'hagi escollit per a aquesta pel·lícula no és una casualitat. Aquí dóna vida al líder d'un grup religiós extremista que té als homosexuals en el seu punt de mira... i mai millor dit. Segons sembla, aquest personatge està inspirat en Fred Phelps, líder de l'Església Baptista Westboro.

Per què fotre un polvo pot acabar sortint tan car, i no parlem de diners? Doncs perquè els tres adolescents que esperen tenir una nit de sexe boja amb una dona veterana (han quedat per Internet) les passaran ben putes. Mentre escric aquest post em ve al cap la pregunta que un d'ells deixa caure als altres dos mentre es desplacen en cotxe per l'Amèrica profunda: "I si es pensa que som homesexuals, els tres junts, en la mateixa habitació?" A priori, sembla no tenir lògica, però vaja si la tindrà... Premonitòria, sens dubte. I no explico més.

ODI TOTAL CAP ELS HOMOSEXUALS

Smith sap transmetre l'odi de Cooper i de la seva comunitat cap als homo-sexuals. També ajuda que Parks faci una gran paper, igual que Melissa Leo ('The Fighter', 2010), que s'encarrega d'interpretar Sara, la dona del predicador. Leo aconsegueix que odïis el seu personatge des d'un primer moment. Mai entendré que alguns matin en nom de Déu! Una de les filles la parella, interpretada per la guapíssima Kerry Bishe -és la que surt al cartell de la pel·lícula-, no ho té tan clar com els seus progenitors. És més humana. La resta de la seva església té un odi profund cap els homosexuals i matarà tots els que pugui.

La segona part de la pel·lícula és una lluita sense treva entre els seguidors de Cooper i un escamot de la policia, liderat per Joseph Keenan, a qui interpreta John Goodman. Els seus caps li demanen que dispari a matar! No ha de quedar ningú viu, ni nens, ni joves ni adults. Sobren les preguntes. A més, la televisió més propera està a cent milles. No hi ha testimonis. Si queda algun, ja el matarà l'Estat "amb amabilitat".

El gag de les trompetes celestials -se'ns està obrint el cel de Caleb!- i el de Cooper a la presó son francaments bons i, a més a més, serveixen per rebaixar la tensió, que arriba a nivells altíssims. Són dos escenes al més pur estil d'Smith que, lògicament, deixa el seu segell per allà on passa. Molt recomanable, de veritat.

'FAMÍLIA' (BA JIN)

Ha sortit per primer cop en català, tot i que és un llibre de l’any 1931. Se n’ha encarregat l’Editorial Viena, amb traducció d’Eulàlia Jardí. Em refereixo a ‘Família’, escrit pel xinès Ba Jin. Té 382 pàgines i ens explica, fil per randa, la desintegració d’una família tradicional. Es tracta dels Gao que, abans d’enfonsar-se, aconsegueixen un repte de molt prestigi en aquells temps: viure quatre generacions sota el mateix sostre.

Jin retrata, amb molt luxe de detalls, l’ambient asfixiant de la família Gao, amb un avi que no admet cap rèplica. Ell ho decideix tot; i la resta obeeix. Els tres principals personatges de la novel·la són tres germans: Juexin, Juemin i Juehui. La revolució familiar la lidera aquest últim, conegut també com Germà Tercer. El Segon (Juemin) encara no té clar si cal trencar amb les normes històricament establertes. Fins al moment, Juexin (o Germà Gran) ha fet tot allò que li ha demanat l’avi, fins i tot renunciar a casar-se amb la persona que estimava.

Els aires de canvi arriben des d’Occident, gràcies a l’escola de llengues estrangeres on estudien els dos germans petits. Això d’embenar els peus de les dones (perquè no els creixin) és part d’un passat que s’ha d’oblidar quan abans millor. Hi ha coses més interesants que el Mahjong, un joc de fitxes que ocupa la vida dels més grans hores i més hores. Les dones ja poden portar els cabells curts i, fins i tot, matricular-se escoles mixtes. La Quin, cosina dels tres germans, està emocionadíssima, tot i que els canvis potser li arriben massa aviat.

‘Família’ és un llibre costumista, molt ben escrit, que ens dibuixa la diferència de classes que hi havia en l’època. Els Gao tenen privilegis i més privilegis, mentre que els seus criats pateixen les seves ires. Van néixer en el pitjor lloc, en el pitjor moment. Juehui sembla estar enamorat d’una de les seves serventes, però sap que no podrà portar el seu amor a cap lloc. Hi ha senyors i criades i els camins d’uns i altres no poden acabar juntant-se.

En el Prefaci de la desena edició, dedicat a un cosí, Ba Jin (que reconeix moltes similituds amb Juehui) escrivia: “La vella família tradicional s’està extingint. He vist com dia rere dia s’encamina cap a l’esfrondament. És una tendència que no té aturador, decidida per les cinscumstàncies i l’evolució de la societat. Això és el que jo crec i em dóna força per reclamar la pena de mort per a una institució irracional. Vull proclamar el meu J’accuse contra el règim moribund. I no puc oblidar que, fins i tot en ple declivi, continua causant víctimes”.

Twitter: @Jordi_Sanuy

Bona setmana a totes i a tots.

19 comentaris:

CDS ha dit...

Voy a comprar el libro ya. Me interesas estos temas familiares. Un abrazote.

Anònim ha dit...

Jordi, tanto la película como el libro creo que captarán mi interés, la lectura de tu entrada, así me lo hace sentir. He tomado buena nota de ambas cosas, por un lado, libros recomendados por Jordi y por otro, igual, de pelis.
Ahora,no estoy en mi mejor momento pero...
Te recomiendo muy vivamente Al este de Occidente de Miroslav Penkov, Sexis Barrax. Ha sido todo un descubrimiento y estoy segura de que te encantará.
Buenos baños te deseo y un beso

rits ha dit...

M'has deixat ben parada. No ho hagués dit mai, no el feia així al Kevin Smith. Recordo la suposada trilogia (Clerks, Mallrats i Persiguiendo a Amy) i tb recordo els gags de la Guerra de les Galàxies. Quins temps!

Mmmm, crec que no me l'apunto.

U-topia ha dit...

Apunto pel.lícula, encara que tanta adrenalina no és lo meu... Em sembla que el tema, malauradament, és de molta actualitat.

I m'apunto el llibre encara que no m'atrau tant.

Ptnssss

tetealca ha dit...

Creo que la pelicula merecerá la pena verla, aunque debe ser bastante dura, pero en realidad a mi me gusta sentir algo cuando veo una pelicula, reir, llorar e incluso taquicardia, lo que sea con tal de no quedar impasible.
Un abrazo Jordi.

Descubrepelis ha dit...

Comparteixo el que dius... Red State es tan fresca, tan agosarada i diferent que val la pena, jo també la recomano.

Una abraçada!

Deric ha dit...

La veritat és que d'en Kevin Smith ja fa temps que em vaig divorciar, des de Jay i Bob el silenciós contraataquen...

Anònim ha dit...

Vaig veure "Red State" fa temps al Festival de Sitges, on va resultar merescudament guanyadora!

Un film genial que conjuga alguns dels temes que semrpe m'han fascinat: ultradreta, cinema de terror i humor negre!

Elfreelang ha dit...

Com acostumes , unes ressenyes completes i interessants ...el llibre em gràcia ..
abraçades!

ricard ha dit...

Les expressions fanàtiques dels fidels en l'escena del sermó provoquen veritable pànic en l'espectador; no diguem en els adolescents "convidats" a la festa. Una gran pel·lícula, Jordi! Una abraçada.

Dejame que te cuente ha dit...

madre mia... sé que me repito como el ajo...pero es que me voy con unas ansias de leer...de ver.....¡¡¡...
ufff... me provocas gula cultural ...jajajaa...

este libro... este si que me apetece leerlo...esta tematica me encanta...y ya he leido algunos del estilo...


ah...ademas te copio el traductor..minimalista...bonito...me gusta y me lo llevo..


jajjaa....

Un abrazo...¡¡¡

Déjame que te cuente
www.dejamequetecuente.net

Crític de cine ha dit...

Per mi, és de les millors pel·lícules que s'han fet aquest any. Vaig veure-la a Sitges i tothom va sortir encantat (millor pel·lícula i millor actor!!!) Michael Parks està sensacional. M'encanten els girs de guió que té i com et fa establir una conexió emocional amb un personatge per cargar-se'l sense cap mirament.
I què me'n dius de John Goodman?? I de la declaració final?? És sensacional.

@ELBLOGDERIPLEY ha dit...

Com va Jordi? De triar, em quedo amb la novel.la millor:-).

"Clerks" aún la recuerdo, y algunas otras. El tema del fanatismo religioso me da un poco de miedo, pero puede salir una fantástica peli de tensión y con buenas interpretaciones por lo que veo. No sé si me tranquiliza que le enloquezca a Tarantino, pero apuntada queda.
Un abraç!

Jordicine ha dit...

Un abrazote, BOMBERO.

Tu mejor momento llega ya, CAMY. Lo presiento! Apunto el libro de Penkov para este verano. Otro beso para tí.

Smith sempre m'ha agradat molt, però darrerament estava fent unes pelis molt fluixes, RITS. Aquesta m'ha agradat molt. Un petó i fins aviat.

La pel·lícula és brutal, LAURA UVE. I el llibre m'ha agradat moltíssim. Un petó.

Con esta seguro que no quedas impsasible, TETEALCA. Un abrazo.

Me n'alegro de coincidir, DESCUBREPELIS. Una abraçada.

Doncs amb aquesta crec que et tornes a casar amb ell, DERIC. Una abraçada.

Estem completament d'acord, GLAMBOY69. Ho té tot! Una abraçada.

Gràcies, ELFREELANG. La meva dona sempre em diu que qui em llegeix mereix un premi, que és impossible fer els posts més llargs! Jajaja. Un petó i fins aviat.

En fem la mateixa valoració i m'encanta que sigui així, RICARD. Una abraçada!

Jordicine ha dit...

Todo tuyo, FIRFENZE. Me encanta verte por aquí, ya lo sabes. Yo también me repito. ;) Besos.

Tornem a estar d'acord, ALBERT. John Goodman fa un paperàs. I el discurs final és brutal: "los mataremos con amabilidad". Quines penques. Aquesta setmana, en parlaré avui o demà, he vist 'Carmina o revienta' -m'ha agradat molt' i 'Moonrise kingdom', cent per cent Wes Andersdon. En DVD ha caigut '22 balas', amb Jean Reno. Una abraçada.

La novel·la és molt bona, RIPLEY. I la peli també. Una abraçada i fins aviat, company.

babel ha dit...

Jordi, esta semana creo que tomaré nota del libro.
Con Kevin Smith me ha sucedido algo parecido que con Tarantino -ocsión perfecta para juntarlos aquí-: De más a menos.
Por cierto, la de Wes Anderson tampoco me ha gustado mucho, otro que, en otra línea, me sucede lo mismo. Viaje a Darjeling y poco más...

Saludos ;)

Jordicine ha dit...

Esta de Kevin Smith está francamente bien, BABEL. Palabra de blogger! Jajaja. La de Wes Anderson la vi ayer -después de varias semanas persiguiéndola- y me gustó, pero bastante menos de lo que esperaba. Por contra, me sorprendió gratamente 'Carmina o revienta'. Entre hoy y mañana hablaré de las dos. Estoy en ello. Un beso y hasta pronto.

Anònim ha dit...

7You might agree that these are all pretty simple and that's what's so good about them If you are given an example for a specific tactic you'll be surprised at the ideas that will coming out at youThe last half of this verse tells you that this man will be allowed to take peace from the entire earth - not just from a few countries
9Unless you believe in pet psychics, there's really no way for you to read your pooch's mind and figure out exactly what she's thinking Imagine if you lived with that consciousness while you were healthy and had time

[url=http://www.authenticnikefalconsshop.com/julio-jones-jersey-for-sale-c-15_19.html]Julio Jones Jersey[/url]
[url=http://www.authenticnikefalconsshop.com/michael-turner-jersey-for-sale-c-15_20.html]Michael Turner Jersey[/url]
[url=http://www.authenticnikefalconsshop.com/roddy-white-jersey-for-sale-c-15_21.html]Roddy White Jersey[/url]

Anònim ha dit...

With the main body of believers raptured out before all these events start to occur, God is going to show all of us what will happen when He is not a part of our lives and our world SOME things will change but other areas of my life – my work, my friendships, my hobbies and my social life will carry on as normally as possible They continually hammer at the nail until it is very hard to get out
Reconnect with the positive people in your life The secondary factors are job satisfaction, fulfillment, sense of achievement, success and so on

[url=http://www.newyorkgiantsteamproshop.com/]Jason Pierre-Paul Authentic Jersey[/url]
[url=http://www.newyorkgiantsteamproshop.com/]Women's Jason Pierre-Paul Jersey[/url]

The physical discomforts are trying to get your attention - Pay attention to a greater dis-ease within For instance, the priest as manager and administrator may have to work with wide range of personality types You are a good person and no one is blaming you for the financial situation you find yourself in

[url=http://officialnflpackers.com/]Aaron Rodgers Jersey[/url]