dilluns, de juliol 09, 2012

'Carmina o revienta'... de riure!


Definitivament, aquest juliol és el mes del parlar groller. 'Carmina o revienta', de Paco León, supera tots els límits imaginables. Al seu costat, el bo de Kevin Smith, pare de 'Red State', es queda en un simple aprenent. La película, estrenada el mateix dia als cinemes, en DVD i online -a la plataforma Filmin-, m'ha sorprès positivament. Altament recomanable.

El debut cinematogràfic de l'actor Paco León és divertidíssim. El vaig veure en família, a casa, i ens ho vam passar de conya, tot i que és malparlat al màxim. Carmina Barrios, la mare de Paco a la vida real, i María León, la seva germana, estan fantàstiques. I això que aquesta és la primera pel·lícula de Barrios, que sembla tot una veterana del cinema. A la María ja l'havia vist a 'La voz dormida' (2011). Pedro Almodóvar l'ha escollida per 'Los amantes pasajeros', que s'estrenarà al 2013.

A nivell argumental, 'Carmina o revienta' és molt senzilla. León ens explica com la Carmina, propietària d'un bar, intenta sobreposar-se de tot un seguit de robatoris, l'últim de 80 pernils. Necessita un pla per treure als seus endavant, perquè està arruïnada. L'únic que té és barra i una llengua molt llarga. La història està rodada com un fals documental, amb la protagonista parlant, força estona, directament a la càmera. Té una gràcia innata.

I és aquesta gràcia, amb gags constants, tots barruers, la clau de la pel·lícula, que se'n va emportar tres premis al Festival de Màlaga: l'especial del jurat, el del públic i el de la millor actriu. L'escena en què Carmina va a l'hospital per una intoxicació medicamentosa, la del robatori i la patacada posterior del cotxe i la que es caga a sobre -i no puc ser més clar- són francament bones. 'Carmina o revienta' enalteix tot allò que és cutre, ordinari i maleducat. Potser podríem batejar-lo com cinema d'extrarradi. Espero que, en la vida real, la seva família no sigui així.

'MOONRISE KINGDOM'

Amb unes quantes setmanes de retard, he pogut veure 'Moonrise Kingdom', de Wes Anderson. Divendres van estrenar-la al cinema Arinco de Palamós. M'ha agradat força, però potser m'esperava una miqueta més. És d'aquelles pel·lícules que tenen un toc friki i molt personal, seguint les línies mestres dels títols d'aquest director, com 'Fantástico Mr. Fox' (2009) o 'Life aquatic' (2004).

Després de pensar-hi una miqueta, arribo a la conclusió que 'Moonrise Kingdom' és una faula sobre el primer amor i la innocència dels nens. Ells ho tenen tot molt clar o, com a mínim, ho pensen. Tot al contrari que els grans, que perdonen però no obliden. El matrimoni que formen els personatges interpretats per Frances McDormand i Bill Murray (m'encanten tots dos) o el policia a qui dóna vida Bruce Willis ho saben perfectament...

La pel·lícula cal emmarcar-la en els anys 60, quan un escolta i una nena molt especial i un pèl violenta s'escapen junts. Els pares d'ella, un policia i el responsable dels escoltes -bon paper d'Edward Norton- es posen en marxa amb un únic objectiu: trobar-los com més aviat millor. També té un paper testimonial el gran Harvey Keitel. Se'l veu dos cops en foto i, en la part final, fa la seva aparició estelar. Una bona pel·lícula, però sense exagerar.

'HISTÒRIES SENSE FUTBOL' (JOAN VALLS)

Aquesta setmana he apostat per 'Històries sense futbol', escrit pel periodista barceloní Joan Valls. És una bona proposta per aquest estiu. Està publicat per Angle Editorial i té 220 pàgines. En Joan, especialista en futbol internacional -com ho demostra en el programa 'Hat Trick Total' d'Esport3-, intenta apropar-nos la cara humana dels que anomena 'grans jugadors'. Aquest cop, el futbol queda una mica al marge, per variar.

Tres dels jugadors que més m'han cridat l'atenció són Walter Pandiani, Asier del Horno i Osvaldo. L'uruguaià Pandiani, davanter de l'Espanyol, col·lecciona vehicles relacionats amb pel·lícules o sèries de televisió: té l'anomenat Cotxe Fantàstic, el de General Lee i la furgoneta de l'Equipo A. Increïble. Del Horno, els afeccionats el recordaran per la puntada de peu que va donar a Leo Messi quan jugava amb el Chelsea, reconeix, entre d'altres coses, que pren molts cafès tot just abans de sortir al camp. Motivació extra! Dóna molt bones sensacions.

Osvaldo és un músic frustrat, romàntic i enamorat dels pirates i de les calaveres. Juga a la Roma, com Bojan Krkic, un altres dels futbolistes que surten al llibre, al costat d'Andrés Iniesta, David Villa, Leo Messi, Sergio Busquets i Xavi Hernández. N'hi ha més. 'Històries sense futbol' és el recull de les entrevistes que Joan Valls ha fet als jugadors, als que situa en un dia i un lloc concret. Quan va ser la trobada, quin va ser l'escenari escollit i quina impressió se'n va emportar del protagonista, més enllà del que li van acabar explicant... Amè i ben escrit a parts iguals.

Aquest compendi de les vivències dels qui són ídols de grans i petits va sortir a la venda uns mesos després que Valls publiqués un llibre completament diferent: 'Inhòspits', on descriu, sense fotos, tot i ser un gran fotògraf, llocs abandonats amb històries increïbles, publicat també per Angle Editorial. Felicitats per tots dos!

Twitter: @Jordi_Sanuy

Bona setmana a totes i a tots.

23 comentaris:

LU ha dit...

Carmina… las madres acaban siendo un gran descubrimiento. Lo de los genes tiene muchas lecturas je je je. Algo divertido para el verano, siempre apetecible.

De tus recomendaciones de esta semana, me quedo con ésa.

Sandra Sánchez ha dit...

Tengo la peli de Paco Leon, creo que la veré hoy mismo así que ya daré mi opinión. En principio me atrae bastante y su hermana que ya la vi en "La voz dormida" me parece una peazo de actriz. La veré con ganas. A ver!
;)

Sergi ha dit...

Doncs sí que pinta bé aquest llibre, no en tenia constància. No és de les coses que solc llegir, però m'ha interessat això de la part més humana d'aquests jugadors que sempre veig jugar i prou. No sé si l'acabaré llegint, però he vist molt aquest periodista, i encara que no és un gran presentador, en sap un niu de futbol.

rits ha dit...

mmmm, la Carmina seria la versió femenina del Torrente sense ser tan fachilla? No em convenç, la veritat.

Tinc un problema amb el Paco León i és que no el sé treure el seu personatge d'Aída (i aixó que no segueixo la série), però la María em sembla que se'ns farà una gran actriu!!

Vaja, em sembla que Moonrise t'ha decepcionat una mica, no? ooooooh!

Els infants sempre ho tenen tot molt més clar i ho fan tot molt més senzill. En canvi, els adults no sabem no complicar-nos. Els hauríem de tenir tant en compte, segur que ens aniria molt millor.

TRoyaNa ha dit...

Jordi,
quines ganes de veure "Carmina o revienta"!!és perfecta per al estiu,al igual que "El dictador".
La veuré.I l´altra també,que ja havia llegir bones crítiques en altres blocs.
Ja et contaré.

Bsts

Pdata: per cert,com ara tinc més temps,estic intentant buscar pelis que tens enllaçades, així que ja m´aniré passant per les teues entrades per a comentar....

maria ha dit...

Les dues pel·lícules no m'atrauen gens. No crec que les vegi,ara bé el llibre m'ha sorprès. El buscaré.

Mario Salazar ha dit...

Voy a ver Carmina o revienta sin falta, me parece que se ha hecho notar tanto que genera expectativa. La de Wes Anderson también es fija, espero llegue de alguna forma, seguro que sí que de Estados Unidos siempre lo hace, ya la he visto circular en México según webs, nos suelen llegar grandes cintas comerciales pero esas más raras a veces ni llegan, parece buena, Anderson me era indiferente pero con tanto movimiento me ha creado curiosidad, espero descubrirlo y ver el encanto y el estilo personal del que se le atribuye. Un abrazo.

tetealca ha dit...

Vaya familia esta más cinematográfica. Paco León lo tengo muy catalogado en Aida, me costara verlo, pero reconozco que es bueno.Su hermana me parece una gran actriz aunque solo por la voz dormida y la madre ???
Un abrazo

kweilan ha dit...

Gràcies per les recomanacions. Bones vacances!

Eva ha dit...

quines ganes de veure la peli de'n Leon!!
gràcies

Manderly ha dit...

Hay que aplaudir la arriesgad apuesta de Paco León. Estaremos a la espera de una película más convencional para ver si tiene éxito o no.
'Carmina o revienta' me ha gustado por lo original de su forma y gracias al desparpajo andaluz de Carmina. Si ella, no hubiera sido lo mismo.
Saludos.

Jordicine ha dit...

Bien hecho, LU. Un abrazo.

Ya nos contarás, PULGACROFT. María León me gusta. Nos leemos.

Són entrevistes humanes, deixant el futbol de banda, XEXU.Una abraçada.

No té res a veure amb Torrente, RITS. En Torrente és un personatge de ficció i molt desagradable. La Carmina podria ser perfectament real. És malparrada, 'barriobajera', però té un punt que la fa propera. En Paco León només dirigeix, no surt. És veritat que, com actor, està molt marcat per la sèrie que comentes. La sema germana serà una gran actriu, segur. 'Moonrise Kingdom' està molt bé, per sobre de la mitjana, però potser si que m'esperava una miqueta més. Un petó.

Perfecte. Espero els teus comentaris, TROYANA. Ja saps que els tinc molt en compte. I no et perdis 'Ajeossi'. L'he vista avui i encara no m'he recuperat. Una pel·lícula brutal, en tots els sentits. Jo també vull veure 'El dictador'. Amb 'Carmina o revienta' m'ho he passat de conya. Un petó.

Molt bé, MARIA. Un petó.

Ya nos contarás que te han parecido las pelis, MARIO SALAZAR. Como siempre, me interesa mucho tu opinión. Un abrazo.

Pues estamos de acuerdo en todo, TETEALCA. Aquí, Paco León sólo dirige. Un abrazo.

Bones vacances, KWEILAN. Un petó.

Gràcies a tu, EVA. Fins aviat.

Carmina está genial, MANDERLY. Es el alma de la película. A ver como evoluciona Paco León como director. Te doy la razón. Un beso.

Crític de cine ha dit...

Tinc apuntada 'Carmina o revienta' a la llista. I és estrany que encara no l'hagi vist amb la d'oportunitats que ens ofereixen. espero que l'experiment de Paco León funcioni. Jo m'hi aplicaré.

Per una altra banda, ja saps la meva opinió sobre 'Moonrise Kingdom'. Em va semblar sensacional, en majúscules. Potser vas anar a vaure-la amb masses expectatives. El mateix em va passar amb 'Drive'.

Elfreelang ha dit...

Molt bon estiu Jordi! sembla que és un boom la Carmina en qüestió!

BEATRIZ ha dit...

Hola Jordi, parece que tendremos dos pelis con buen humor, nunca pasan de largo para mi.

Me da gusto siempre pasar por aqui.

Saludos y que tengas un bonito fin de semana.

U-topia ha dit...

Carmina es posible que la vea... aunque, de entrada, no me llama mucho la atención.

Moonrise no me atrae demasiado pero igual cae también en la sequía del verano.

El libro me temo que no... jajaja...

Besos!!

Pdt: releo mi comentario y es bastante "petardo"... :))

ricard ha dit...

Em fa molta gràcia, la pel·lícula de la família León...

Tothom en parla tan bé, de "Moonrise Kingdom", que és fàcil que et decebi. És surrealista i sofisticada visualment com altres títols del seu director, però alhora és senzilla i poètica: això és quasi un miracle.

Una abraçada.

Deric ha dit...

Et compro la peli, tinc pendent de veure-la per Filmin

Jordicine ha dit...

Moltes oportunitats, ALBERT! Jo la vaig veure a Filmin. Ja em diràs què t'ha semblat. A mi 'Moonrise kingdom' em va agradar molt, però és veritat que tenia les expectatives altíssimes. A mi, per contra, 'Drive' em va deixar amb la boca oberta. Una abraçada.

Ho és, ELFREELANG. Bon estiu!

Bonito fin de semana también para tí, BEATRIZ.

"Petardo"? No! Jajaja. 'Carmina' está bien, igual que 'Moonrise', LAURA UVE. Besos.

La té, RICARD. 'Moonrise kingdom' em va agradar, però potser m'esperava una miqueta més. Això sí: li reconeixo tots els mèrits. Una abraçada.

Ja em diràs, DERIC. Una abraçada.

CDS ha dit...

Esta vez me quedo con el libro. Parece interesante Jordicine. Un abrazote.

@ngel ha dit...

La setmana pasada vaig anar a veure moonrise kingdom i la veritat es que coincidim en moltes aspectes de la peli, una de les millors que hi ha actualment a la cartellera penso. Una abraçada Jordi, tens la meva crítica de la peli al meu blog per si vols donar-li una ullada xD!

Jordicine ha dit...

Un abrazote, BOMBERO.

Passo a llegir-la,@ANGEL. Em va agradar força, però potser esperava una miqueta més. Això sí, li reconec molts mètits. Una abraçada.

TRoyaNa ha dit...

Jordi,
torne per a dir-te que ja he vist "Carmina o revienta" i que m´ha agradat,per això he volgut dedicar-li l´ultima entrada a Zinefilas.
Et deixe enllaç per si et vols passar:

http://zinefilaz.blogspot.com.es/2012/10/carmina-o-revienta.html

Bsts