diumenge, de juliol 22, 2012

La llegenda continua molt viva!


Vaig estar a punt d’aixecar-me i posar-me a aplaudir. El final de ‘El caballero oscuro: La leyenda renace’ és d’aquells que engrandeixen encara més la passió pel cinema. És tan rodó, tan treballat, que t’acabes emocionant, clavat a la butca del cinema, amb els pèls de punta i els ulls mullats. El millor de cinema de superherois en molt de temps. Qui ha vist aquest nou ‘Batman’ sap perquè.

Christopher Nolan, que ha havia dirigit els dos anteriors títols de la trilogia, torna a fer de mag, deixant el millor pels darrers minuts de la pel·lícula.... que dura quasi tres hores! És molt llarga, sí, però avança amb seguretat. No estic d’acord amb els que diuen que és densa i difícil de digerir. Res més lluny de la realitat. Jo vaig anar a veure-la amb ma meva dona i el meu fill, que té 11 anys, i ho va entendre tot. El desenvolupament és de llibre, sense res que, en cap moment, despisti l’espectador.

UNA CATWOMAN IMPRESSIONANT

Entre d’altres, repeteixen Christian Bale, Morgan Freeman, un grandíssim Michael Caine (quin gran majordom que té Batman) i Gary Oldman, a qui sempre recordaré pel seu paper de policia corrupte a ‘El profesional (León’), 1994. Però qui brilla amb llum pròpia, i de quina manera, és Anne Hathaway (‘La boda de Rachel’, 2008). La seva Cat-Woman és espectacular! Guapa, elegant, sensual... La veritat és que deixa el llistó molt alt.

Per completar el repartimentiment, Nolan també ha comptat amb una bona part dels actors amb qui va treballar a ‘Origen’ (2010): Tom Hardy (que dóna vida a un dolent dels de veritat), Joseph Gordon-Lewitt (el futur immediat de la saga), Cillian Murphy, el mateix Caine o Marion Cotillard, l’única decepció de la pel·lícula. El seu personatge no té credibilitat, però tampoc l'ajuda el doblatge que li han fet, mantenint un accent afrancesat que voreja el ridícul.

‘La leyenda renace’ comença vuit anys després que Batman desaparegués de Gotham, coincidint amb la mort de D.A. Harvey Dent, de la qual va assumir l’autoria. Però la pau que regnava a la ciutat s’acaba definitivament quan apareix un terrorista emmascarat que respon al nom de Bane. És el nou líder de la ‘lliga de les ombres’ i té dos objectius clars: acabar amb Batman (si decideix tornar del seu exili) i apoderar-se de la ciutat que, segons diu, vol ‘tornar’ als seus habitants, dirigits per un sistema corrupte.

Una pel·lícula argumentalment fosca, molt fosca, i plena de missatges morals. Cent per cent recomanable.

'THE AMAZING SPIDER-MAN'

Quan vaig acabar de veure 'The Amazing Spider-Man' vaig fer aquesta piulada a Twitter: "Impressionant. M'he quedat amb la boca oberta. Nota? El meu fill diu que 8'5. Les millors promeses són les que no es compleixen!". Ha passat quasi una setmana i segueixo pensant que Marc Webb, pare de '(500) días juntos', ha fet una gran adaptació del còmic de l'home-aranya. Passa francament bé; i això que dura dues hores i setze minuts!

La història no té cap secret; és la de sempre. El millor d'aquesta nova versió és la química que hi ha entre els personatges que interpreten Peter Parker i a la seva xicota. És brutal! A Parker i al seu alter ego, el gran Spider-Man, li dóna vida Andrew Garfield ('Nunca me abandones', 2010). Em costa reconèixer-ho, però aconsegueix fer oblidar Tobey Maguire. Ella és una guapíssima Emma Stone. No és la típica rossa-gerro de les pel·lícules americanes. Treballa realment bé. A l'Emma Stone la vaig descobrir a 'Bienvenidos a Zombieland' (2009), tot i que molta gent la recorda, més recentment, pel seu paper a 'Criadas y señoras' (2010).

Aquesta tòrrida relació entre en Peter i la Gwen és la columna vertebral d'aquest 'Spider-Man', amb un final molt maco, típic de comèdia romàntica. D'aquí la frase amb què vaig acabar la meva piulada: "Les millors promeses són les que no es compleixen". Per cert, gran elecció d'actors per interpretar als tiets de l'home-aranya, que s'ocupen d'ell quan desapareixen els seus pares; la Sally Field -sensacional- i en Martin Sheen.

En definitiva, una gran pel·lícula d'aventures, amb romanticisme i uns efectes especials espectaculars. Els vols del superheroi entre els edificis de New York semblen reals com la vida mateixa. Un 8'5, Pau? Una miqueta menys ;)

'DE QUÈ PARLO QUAN PARLO DE CÓRRER'

A l’espera que el mes de setembre surti a la venda ‘Balla, balla, balla’, aquesta setmana he apostat per ‘De què parlo quan parlo de córrer’, del japonès Haruki Murakami (Kyoto, 1949). És el sisè llibre seu que llegeixo. Està publicat per Empúries, en la col·lecció La Butxaca. Té 150 pàgines i està traduït per Albert Nolla. La reflexions de Murakami són molt interessants, encara que no siguis un corredor. Jo sempre dic que jo només corro si em persegueixen!

Murakami explica com va canviar la seva vida quan va complir trenta anys. Vivia de nit, regentant un local de jazz, fumant com un carreter. Es va presentar a un concurs literari, sense tenir res publicat i, quan ja ni se'nrecordava que hi competia, li van comunicar que l'havia guanyat. Diu que mai s'ho hauria pensat. Va ser llavors quan va decidir que intentaria ser novel·lista. I, com a conseqüència, el córrer apareix en la seva vida. Comença el seu canvi vital. Necessita fer esport per redreçar la seva vida, fer-la més ordenada.

Sense pràcticament adonar-se’n, Murakami es converteix en un ‘malalt’ del córrer, participant en un parell de maratons a l’any i, fins i tot, en algunes triatlons. A la del Llac Saroma, per exemple, va fer cent quilòmetres sense parar, amb un temps d’11 hores i 42 minuts. Va acabar extasiat. També explica, amb tot luxe de detalls, quan va fer, en solitari, la Marató d’Atenes, la mare de totes les maratons. Diu que en el seu epitafi lo agradaria que posés “almenys no va caminar mai”.

Murakami diu que córrer ha marcat la seva persona i, per tant, la seva obra. Si no hagués fet aquest esport, els seus llibres haurien estat completament diferents. N’està convençut. ‘De què parlo quan parlo de córrer’ és un llibre amè, molt ben escrit, com tota la seva obra, i que, potser sense voler-ho, es converteix en un testament vital. M’ha agradat moltíssim.

"Quan corro, corro i prou. Corro en un buit. O dit d'altra manera, corro per estar en un buit. I molt de tant en tant alguna idea entra en aquest buit. És normal. No podem pas tenir el cervell completament en blanc. El nostre cervell no és prou fort ni prou consistent per crear un buit total. Però, tot i així, les idees (o els pensaments) que em vénen al cap mentre corro sempre estan subordinats a aquest buit. Són idees sense contingut que s'estructuren al voltant d'aquest eix de buidor".

Twitter: @Jordi_Sanuy

Bona setmana a totes i a tots.

25 comentaris:

@ngel ha dit...

Aquesta setmana aniré a veure Batman, tothom que he esscoltat partar d'ella diu com tu que el final fa plorar i que és la millor sense cap dubte, salutacions!

Elfreelang ha dit...

Jo em vaig empassar aquella serie de tv tant kitsch sobre batman ....les pel-licules són tota una altra cosa, l'altre dia, ahir a tv3 van programar la dels inicis de batman ....jo darerrament no sóc d'anar al cine però me l'apunto i el llibre em seduix però s'haurà de posar a la cua i esperar tanda...molt bon diumenge i bona setmana Jordi!

Javier Simpson ha dit...

Anne Hathaway está mu guapa de Catwoman, pero la sombra de la Pfeiffer en el papel es muy alargada, Jordicine, para mi gusto.

La peli tiene una pintaza y espero verla en el cine (ojalá!), pero siempre me ha hecho mucha gracia de estas pelis de superhéroes que el villano siempre quiera apoderarse de la ciudad, como si de un anillo o un colgante se tratara :-D Si se dice siempre así, es cierto!! jaja
La de Spiderman por lo que parece también es entretenida y cumple, pero creo entender no tanto como la de Nolan.
Últimamente se están produciendo pelis de superhéroes de bastante nivel, a estas dos añadámosle la de Los vengadores. Como cine espectáculo siguen siendo muy buenos estos americanos, desde luego, pero en un cine ya más serio prefiero lo que se hace en Europa y en Asia.

Seguro que a Murakami le gustó Marathon man :-). El libro tiene buena pinta. El deporte forma parte importante de la vida de muchas personas. El deporte es salud y bienestar.

Un saludo, Jordicine. Estupenda entrada.

maria ha dit...

Ja tenia ganes e veure-la (Batman), però encara me n'has fet venir més.

Sandra Mantas ha dit...

Jo també he vist Batman aquest cap de setmana (Spìderman no) i és la que més m'agrada de la trilogia de Nolan. Això tampoc diu molt al seu favor, ja que les altres dues, tot i reconeixer certs mèrits, no m'agradaven. Crec que és una miqueta irregular. Crec que el principi és molt bo i el final, com dius, brillant. Crec que al mig de la història, la part que passa a la ciutat perd interés, però en general la disfruto bastant, tot i que no puc evitar una certa indiferència en punts del seu metratge i una inquietant sensació de deja vu. Una abraçada.

Descubrepelis ha dit...

Un dels pocs llibres de Murakami que no he llegit ja que sempre m'ha deixat una mica parat el caire biogràfic i el tema tractat, de tota manera sempre escolto bons comentaris, així que posiblement m'aventuri a llegir-lo aviat.

Personalment Batman, no m crida gens l'atenció... :P

TRoyaNa ha dit...

Jordi,,
no sé què dir-te a aquesta ocasió.
Anem a veure,el meu millor amic es de super-heroes total i per això he vist "Spydirman" i bé,es entretinguda,espectacular,però ja està,no sé,no es el meu tipus de cinema favorit.
Per això,no he vist Batman,encara que et veig entusiasmat i això em fa dubtar....
ja veurem...

Bsts

Tu, jo i l'Otis ha dit...

Ostres, jo a l'Anne Hathaway només la sé veure en pel·lícules més femenines... tipus Diablo viste de Prada... no sé si me la creuré, fent de Catwoman. L'hauré de veure per decidir-ho!

jomateixa ha dit...

La de l'spider-man, a les meves filles que ja havien vist els anteriors, els va agradar encara més. suposo que aquesta té un toc més modern i desinbolt.
A mi em va més el Batman i ja tenia ganes que l'estrenessin, ara, després de la teva crítica encara tinc més ganes d'anar a veure'l.

Camy ha dit...

Jordi, he leído Murakami y se me han abierto los ojos ¿libro nuevo?, ¡no!!, ya lo tengo y leído y comparto contigo¿cómo no? la admiración por el autor y lo decisivo que ha de ser o ha sido el correr para él. Lo disfruté un S. Jodi, mejor se lo-me lo-regalé a mi marido...Sabes que tengo todos los libros de Murakami y este verano pretendo releer 1Q84.
La pelí no me atrae mucho, ninguna de ellas, me comparto opinión con la descripción de los actores, que claro, no podía faltar Morgan Freeman...
un beso

Jordicine ha dit...

Per a mi sí, @NGEL. Salutacions!

Bona setmana, ELFREELANG. I un petó.

Yo creo que la supera, JAVIER SIMPSON. Está espectacular. Pues sí, para variar el villano quiere apoderarse de la ciudad. Jajaja. 'The Amazing Spider-Man' también está muy bien, pero es más sencillita. Estoy de acuerdo contigo: acción = EEUU. Yo también me quedo con el cine coreano y el europeo. Y sí, el deporte es salud y bienestar. Yo hago natación. Un abrazo y gracias por tus palabras.

Ja ens diràs, MARIA.

Per a mi també és la millor, DAVID AMORÓS. De llarg! I sí, és irregular. Amb mitja horeta menys crec que hauria guanyat una miqueta de ritme. El final és sensacional. No m'esperava un tancament tan i tan rodó. Una abraçada.

És un autor que m'encanta, DESCUBREPELIS. Una abraçada.

Jo tampoc sóc de cinema de superherois, ja ho saps, però aquest Batman és francament bo. Petons, TROYANA.

A mi m'ha deixat amb la boca oberta, TU, JO I L'OTIS. Un petó.

Esdtà molt ben feta, JOMATEIXA. I sí, Batman m'ha convençut. Un petó.

El nuevo saldrá en setiembre, editado por Tusquets, y se llamará 'Baila, baila, baila'. Éste me ha gustado mucho. '1Q84' me pareció estupendo, ya lo sabes. Morgan Freeman es de los grandes, CAMY. Ayer vi 'Kiseki', de Kore-eda, y me encantó. Un beso.

Dejame que te cuente ha dit...

marchando una de superheroes...aunque este batman...siempre tendra la sombra de la matanza...que terrible...verdad?...

la vere..claro que si...y spiderman... mi hijo espera ambas con impaciencia...y yo tambien...

este libro lo tuve entre mis manos...y algu dia lo tendre entre mis ojos al leerlo..estoy segura...mas ahora que he leido tu reseña...

Un abrazo...¡¡¡

Déjame que te cuente
www.dejamequetecuente.net

Anònim ha dit...

aaaargghh! De debó et va agradar "El caballero Oscuro"??
A mi no em va agaradar gens aquest nou Batman! Molta acció, poc argument (i lent) amb personatges gens treballats!
Indigne de Nolan!

Manderly ha dit...

No soy de superhéroes y ahora estamos rodeados!!!
La anterior de Batman, El caballero oscuro me había sorprendido para bien... y aunqeu me gusta Nolan todavía no sé si me animaré a verla.
En cuanto a Spiderman, creo que paso.
Saludos.

kweilan ha dit...

Inressants ressenyes. Bona setmana i bon estiu!

Sergi ha dit...

Hi ha un altre motiu que m'impulsa a córrer a mi, el no fer tard! A banda d'això ho trobo súper avorrit, encara que tinc amics que gaudeixen moltíssim de posar un peu davant de l'altre. Per això aquest llibre de Murakami és dels pocs que no tinc interès per llegir, encara que en parlen molt bé, i ara tu també. Potser està bé com a reflexió vital, però de moment prefereixo seguir amb altres obres seves. També espero el 'Balla, balla, balla'.

Ah, i de superherois poca cosa, es nota que estem a l'estiu, oi?

BEATRIZ ha dit...

A mi se me estan poniendo los pelos de punta por ver Batman, aqui muy sonada por la masacre cometida en Aurora Colorado, por un jóven estudiante de Neurociencias, durante el estreno de lapelícula la semana pasada. 12 personas muertas y más de 70 heridos por un sólo hombre en tinieblas que se presentó a las autoridades como el Joker...estoy consternada. Pero si quiero ver la película.

Saludos Jordi,

rits ha dit...

Quines ganes de veure Batman!!! Les dues anteriors son fantàstiques, segur que aquesta tb!!

Em quedo amb dos interrogants... parles del Cillian Murphy, aquest noiet sortia a la primera peli!!! caram, caram! i en Harvey Dent mort? ostres, ara em desquadren coses.... Això si, se'm fa difícil creure que la Cotillard estigui malament.... no pot ser!

En canvi, Spiderman em fa mooolta mandra.

ricard ha dit...

Doncs "El caballero oscuro. La leyenda renace", em va semblar més rodona que les anteriors aportacions de Nolan, sobretot pel que fa a les escenes d'acció. Però no m'acaba de convèncer el to grandiloqüent d'una història en el fons més simple que el mecanisme d'un encenedor. Però el final està molt ben lligat i millor muntat, en això et dono la raó.

També vaig trobar que la química entre els protagonistes era el més destacable de la darrera entrega de Spiderman. Novament, falla la història, més que res perquè ja ens la sabem.

I no he llegit aquest llibre de Murakami, tot i que és un autor que conec i admiro. De fet, actualment estic llegint "1Q84".

Una abraçada.

Crític de cine ha dit...

D'acord amb la crítica de 'Amazing Spider-man'. He llegit la part del Batman de Nolan i estic impacientíssim per veure-la!!! Ja la comentaré.
Una abraçada!!

Jordicine ha dit...

Pues ya nos contarás qué te han parecido, FIRENZE. El libro está francamente bien. Un abrazo.

Em va agradar força, GLAMBOY69, encara més el final. Em va semblar brutal! ;) Una abraçada.

Saludos, MANDERLAY. Mejor 'Batman' que 'Spider-man', para mí gusto. Hasta pronto.

Igualment, KWEILAN.

Jo mai arribo tard, XEXU. Això és sagrat! No tenia previst llegir-lo però el vaig veure un dia en un supermercat, en edició de butxaca, i vaig dir... doncs vinga, me l'emporto. I m'ha agradat molt! Cinematogràficament parlant, també es estiu. Una abraçada.

Es para estar consternado, BEATRIZ. La verdad es que es una gran desgracia. Para mí, la película vale la pena. Saludos.

A mi m'ha agradat molt, RITS. Un petó i fins aviat ;) El personatge de la Cotillard és fluix però, a més a més, li posen un accent francès que frega el ridícul. Potser en VO... Parlem.

Estem d'acord en tot, RICARD. La millor de les tres, però l'argument és massa bàsic, per dir-ho d'una manera fina. Ara, el final és espectacular! I la química entra l'Spiderman i la seva xicota és brutal. Una abraçada. Per cert, '1Q84' em va encantar. Molt bon llibre.

I no he llegit aquest llibre de Murakami, tot i que és un autor que conec i admiro. De fet, actualment estic llegint "1Q84".

Me n'alegro de coincidir amb 'Spider-Man', ALBERT. Aviam què et sembla 'Batman'. Fins aviat.

El porquet ha dit...

Les pel·lícules de superherois sempre m'han costat... però les darreres de Batman ja m'han enganxat, així que aquesta està ben assenyalada per anar-la a veure en quant pugui!

I Spiderman, doncs no en tenia pas intenció, però veient que sembla una nova bona entrega doncs potser que fem un complet de superherois!

rits ha dit...

Valens, m'apunto lo de la VOS!

El porquet ha dit...

Jordi, ahir vaig anar a veure finalment Batman... 100% d'acord amb tu. Peliculón dels de veritat. Cinema d'entreteniment en estat pur!

Jordicine ha dit...

Me n'alegro que t'hagi agradat, EL PORQUET. El final és espectacular! Una abraçada.

Fet, RITS! Un petó! ;)