divendres, d’abril 06, 2007

Comentari: 'Borat'. Nota: 6


Provocador nat

2006: Òscar i Globus d'Or al millor actor de comèdia o musical (Sacha Baron Cohen) / Estats Units / 84 minuts / Comèdia / Director: Larry Charles / Intèrprets: Sacha Baron Cohen, Pamela Anderson, Ken Davitian, Pat Haggerty, Alan Keyes / Sacha Baron Cohen, protagonista d''Ali G anda suelto', porta el seu popular personatge de reporter del Kazajistán al cinema. Aquest cop, i per ordre del seu govern, Borat viatja als Estats Units per filmar un documental pedagògic que reculli el millor del país. L'objectiu es aprofitar el material per ensenyar-lo a 'casa seva' i fer més gran la 'gloriosa nació Kazaja'.


'Borat' és un producte diferent. És d'aquells que, sense saber massa bé per què, es transforma ràpidament en un títol de culte, de referència obligada. De fet, en les dues primeres setmanes va ocupar el número 1 del 'Box Office'. Podríem dir que està al límit de la barroeria; o t'agrada o l'odies, no hi ha terme mig. Si l'haguessin protagonitzat Pajares o Esteso potser (i dic potser) seria qualificada de monstruositat, però Sacha Baron Cohen li dóna una personalitat pròpia, traient-la de d'un més que possible anonimat. 'Borat' és crítica i, per tant, en sóc favorable, tot i que, honestament, crec que no n'hi ha per tant. És àcida, irreverent, intel·ligent i políticament incorrecte, però no és una obra mestra.

(La resta del comentari explica parts de la pel·lícula)


L'únic objectiu de Sacha Baron Cohen és ridiculitzar els ciutadans i ciutadanes dels Estats Units; i la veritat és que ho aconsegueix. Com a periodista del Kazajstán en missió oficial s'infiltra en diversos àmbits de la societat nord-americana i demostra la seva feblesa. Vist des de fora, em dóna la sensació que se li veu el llautó a anys vista (des del primer moment queda clar que és un 'impostor', un còmic) però, si no ens enganyen, la majoria de persones amb qui coincideix s'empassen la seva història. Al 'rodeo', on demana pels altaveus que assassinin tot allò que es mou a Iraq, rep els aplaudiments del públic, aconseguint l'objectiu que perseguia.

L'escena del sopar on tracta de retardat un home que li explica que va jubilar-se amb retard és memorable. En Borat li pregunta si el seu retard és físic o psicològic. També són boníssims els insults que escup als altres conductors després de comprar-se la furgoneta: 'Chúpame las tetas' o 'fóllate a mi madre' són algunes de les seves frases mítiques. M'imagino que 'deteriorades' per un suposat problema d'idioma. Aquí està la gràcia. La pel·lícula aguanta perquè es curta. Tot i així, cap a la meitat (just quan el productor abandona al periodista) cau en picat. Ja no fa tanta gràcia. L'escena de la caravana, on comparteix begudes i xerrada de sexe amb un grup d'adolescents, és fluixíssima, igual que la trobada amb Pamela Anderson, excessivament forçada.

La pel·lícula, filmada com un suposat documental, es recupera en els últims minuts, coincidint amb l'arribada del periodista al seu país, on és rebut com un heroi. Allà tornes a somriure, amb la qual cosa la valoració global és una mica més alta. L'únic que cal esperar és que, tot i l'èxit de 'Borat', no hi hagi segona part. No cal, de veritat. A nivell individual, Sacha Baron Cohen fa un gran paper. L'Òscar al millor actor de comèdia o musical està justificat. Calen pel·lícules compromeses com aquesta, això està clar.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Aquest tio és un farsant. La peli és maleducada al màxim. Un subproducte qualsevol.