dimarts, d’agost 07, 2012

Moments de Marràqueix i Essaouira


Visitar Marràqueix en temps de Ramadà fa la ciutat encara més impressionant. La pregària de les nou de la nit, a la Koutoubia, posa els pèls de punta. La mesquita, immensa, és visible des de tot arreu. No havia vist tanta gent junta, en un lloc concret, ni en un partit del Barça. Fins i tot tallen la carretera que porta a l'aeroport.

La Plaça de Jemaa El Fna és el punt neuràlgic de la medina. Té molta vida, encara més de nit. T'atrapa al moment.

48 graus a la zona coneguda com El Palmeral, amb més de cent mil palmeres. Represen-ten la vida i la mort. Sagrades pels àrabs.

Espectacular el Jardí Majorelle, mimat per vint jardiners. Va ser una de les joies d'Yves Saint Laurent, fins que va morir, l'any 2008. L'havia comprat l'any 1980. El seu fundador va ser el pintor francès Jacques Majorelle, el 1919. És una de les poques ombres que, al mes d'agost, hi ha a la ciutat de Marràqueix. Molt recomanable fer-hi una tranquil·la visita.

La Madrassa o Escola d'Ensenyament Ben Yusuf és l'únic centre religiós islàmic que poden visitar els occidentals. A la resta tenim barrat el pas. Aquesta és la vista que es veu des d'una de les habitacions dels estudiants. Ensenyaven teologia, dret corànic, llengua i literarura àrabs, astronomia i matemàtiques. Està molt ben cuidada.

Com tantes altres ciutats àrabs, Marràqueix viu de cara al carrer. Els seus habitants venen tot allò que ens podem imaginar, a qualsevol lloc, a qualsevol hora. No hi ha horaris comercials. Aquests nens, per exemple, despatxaven fruita dalt d'un carro, en un petit mercat, amb els cotxes passant a pocs centímetres d'ells.

Tothom qui va a Màrraqueix acaba passant per les curtidories, en un racó de la ciutat. Podríem dir que és una visita obligada. Expliquen el procés sencer, des que arriben els animals -a la foto se'n veuen algunes parts apilades-, fins que tenen a disposició dels clients bosses, pufs o qualsevol altra cosa de pell. Lògicament, no vaig comprar res!

Trobar allotjament a Marràqueix és fàcil i molt assequible econòmicament. Hi ha llocs preciosos, com el Riad Lola, que porta una noia de Granollers, la ciutat on visc jo. És petit, acollidor i molt cèntric: dins mateix del Zoco, ple de botigues i més botigues, i a escassos cinc minuts de la inoblidable Plaça Jemaa El Fna. Es pot anar a peu a tot arreu.

Essaouira, a dues hores de Marrà-queix, és una ciutat preciosa. Així es veu el mar des de les seves muralles.

Essaouira és una ciutat portuària molt important del Marroc. Té dues fonts molt importants d'ingressos: el peix -hi ha un munt de barques de pesca, totes blaves- i els practicants de windsurf i de kitesurf. Té quilòmetres i quilòmetres de platges i un vent sense límits. Per a esportistes més aviat experimentats. La temperatura és molt més baixa que a Marràqueix.

*La setmana vinent recuperaré cinema i llibres, com sempre, vaja: 'Prometheus', el retorn a la ciència ficció de Ridley Scott, i 'El Mercader', la darrera novel·la de Coia Valls.

Twitter: @Jordi_Sanuy

Bona setmana a totes i a tots.

12 comentaris:

mar ha dit...

Quina mirada més xula de Marraquèix!!!
Ara m'has fet venir ganes de perdre-m'hi uns dies!!!
M'apunto aquest allotjament amb arrels de Granollers, fa bona pinta!!
Bones vacances!!!

Sergi ha dit...

Un bon repàs, sí senyor. Però a mi els països àrabs no m'atreuen massa, ho he de dir. I quan llegeixo 48ºC a l'ombra, se m'acaben de passar totes les ganes.

Estaré atent a la crònica de 'Prometheus', aquesta m'ha despertat la curiositat.

rits ha dit...

Un molt bon viatge!!!

Vaig estar al Marroc l'any 2009 i tb en temps de ramadà (bé, només durant mig viatge) i si que és molt curiós. Entre Marraqueix i Essaouira no sé amb quina quedar-me, eh! Essaouira em va fascinar, sobretot de nit.

Per si hi torneu, et recomano Fes. Allà vam enganxar el dia gran del Ramadà i recordo tal i com descrius la mesquita. La medina de Fes és espectacular i molt diferent a Marraqueix.

Per cert, he vist Batman... ais.... em va decepcionar força! no sé si és que anava amb tantes expectatives que no sé què esperava trobar que la vaig trobar fluixeta.... aviam què passa amb Prometheus.

Laura T. Marcel ha dit...

No pateixis per no postejar pel·lículas ni llibre aquesta vegada. La teva crònica de Marrquèix i Essaouira també ha estat fantàstica. Tu també tens dret a fer alguna escapadeta. Ara, si hi tornes a anar, no et perdis Fes,amb ramadà o sense ni el desert amb dunes...brutal!

Laura T. Marcel ha dit...

No pateixis per no postejar pel·lículas ni llibre aquesta vegada. La teva crònica de Marrquèix i Essaouira també ha estat fantàstica. Tu també tens dret a fer alguna escapadeta. Ara, si hi tornes a anar, no et perdis Fes,amb ramadà o sense ni el desert amb dunes...brutal!

maria ha dit...

El cine per Marroc?
Interessant proposta.

TRoyaNa ha dit...

Jordi,
vaig estar a Marràqueix fa anys i em vaig quedar completament hipnotitzada amb la plaça "de jamaa el fna",també em va agradar molt Fez.
M´alegre estigues gaudint tant de les teues vacances.
bsts

Elfreelang ha dit...

Un reportatge fotogràfic preciós!!!! ami m'espanten les altes temperatures per altra banda Marràqueix m'atrau....bona setmana i bona estada!

El porquet ha dit...

M'has recordat el meu viatge de fa uns anyets a Fes. L'atmosfera crec que és molt similar a la que descrius tot i que la medina antiga de Fes és gegant i laberíntica.

Per mi va ser un dels viatges més sorprenents, ple d'experiències i sensacions inoblidables. La veritat és que em van quedar unes ganes boges de tornar a Marroc i visitar altres zones com Marràqueix.

Tu hi estàs ajudant amb aquesta empenteta en forma de post!

Potser l'any vinent!

Jordicine ha dit...

Merci, MAR. Igualment!

'Prometheus' es fluixa, fluixa, XEXU. I Marràqueix és una passada. Fins aviat.

Les dues ciutats són precioses. A Fes no hi vaig anar. 'Batman' em va agradar, RITS. 'Prometheus' decepció majúscula. En parlo aviat. Un petó.

M'apunto Fes, LAURA T. MARCEL!

No vaig veure cinemes a Marràqueix, tot i que un taxista em va dir que n'hi havia dos, MARIA. Això sí, a l'aeroport publicitaven un festival que feia molt bona pinta. Un petó.

Petons, TROYANA. I Fez a la llista, com no.

Un petó, ELFREELANG. I fins aviat.

Segur que t'encantaria. I apunto Fes. Veig que us ha encantat a tots. Una abraçada, EL PORQUET.

CDS ha dit...

Pues me parece un buen viaje, sí señor. Saludos.

Jordicine ha dit...

Saludos, BOMBERO.