dimarts, de gener 18, 2022

Las otras niñas (Santiago Díaz)


Santiago Díaz Cortés (Madrid, 1971) té una imaginació desbordant. Després de triomfar amb ”El buen padre”, ara reinventa la vida d’un dels assassins més brutals de la història contemporània d’Espanya. No cal dir de qui es tracta, però el títol de la novel·la, “La otras niñas”, dona moltes pistes. Només són verídics els fets que van del novembre de 1992 al gener de 1993. La resta surt de la pluma de l’autor. El llibre té 412 pàgines i està publicat per Reservoir Books.

Més enllà de l’assassí, despietat com pocs, la gran protagonista d’aquesta història negre com el carbó és la inspectora Indira Ramos, a qui vam conèixer en l’anterior títol de Díaz. Té un trastorn obsessiu-compulsiu per la neteja. Va caure en una fossa sèptica i, des de llavors, té fòbia als microbis. Li costa fer una vida més o menys normal. Fa tres anys que està perduda en un petit poble d’Extremadura. Ara que se li acaba l’excedència, està obligada a tornar a Madrid. Ha arribat el dia de revelar el seu secret a l’inspector Iván Moreno. L’últim cop que es van veure, la trobada va acabar a crits... La Indira no podia tornar en un millor situació. Quasi per casualitat, acaben de detenir a qui va ser a un dels homes més buscats del país, deixant darrere d’ell un reguer de sang, mort i desolació. El problema és que els crims coneguts de la 'bèstia' ja han prescrit.

La Indira i l’Iván intenten trobar altres delictes comesos per l’home que tenen empresonat. I ho han de fer el més ràpid possible, abans que sigui alliberat per falta de proves. Tots dos pensen que els assassins no deixen mai de matar. Segur que va tornar a fer-ho, més enllà del 92. Paral·lelament, Díaz també ens regala els dubtes de la inspectora, que no sap si aparellar-se amb l’Iván o amb l’Alejandro, amb qui fa anys va estar a punt de casar-se. Ara és l’advocat de l’assassí a qui persegueixen. Per acabar-ho d’adobar –a totes les pàgines passen coses- la novel·la també ens parla de la relació d’una de les deixebles de la Indira, la Lucía Navarro, amb un famós arquitecte. Una relació que se’ls escapa de les mans. “Las otras niñas” és una novel·la espectacular. Està molt ben escrita, té un ritme brutal i el misteri es manté fins a l’últim sospir. T’acaba deixant sense alè. Molt recomanable.

“La inspectora Ramos va a servirse un vaso de agua a la cocina mientras el inspector Moreno continúa hablando con Valeria en el salón. Por fortuna para ella, la mujer de (...) lo tiene todo reluciente. Saca un vaso del armario que hay sobre la pila y lo enjuaga bien antes de llenarlo de agua. Mientras bebe, no puede evitar pensar que tal vez ese vaso también lo haya utilizado el asesino, algo que le pone los pelos de punta.
-¿De verdad crees que lo vas a atrapar con un crimen posterior al de 1992, Indira?- pregunta el aboga
do Alejandro Rivero desde la Puerta".

Bona setmana a totes i a tots.

@Jordi_Sanuy