dilluns, de novembre 28, 2022

Qatar. Sangre, dinero y fútbol (Fonsi Loaiza)


El Mundial de Qatar és el de la vergonya. A l'emirat, els drets humans i les llibertats s'han limitat al màxim, les dones estan sotmeses als homes i es persegueix l'homosexualitat. Per aquestes i altres coses, el periodista gadità Fonsi Loaiza (San Fernando, 1990) demana que es boicotegi la competició i no es mirin els partits. Ho explica al final del llibre "Qatar. Sangre, dinero y fútbol", publicat per Akal. 138 pàgines ben documentades sobre un dels actes esportius "más infames de la historia".

L'autor parla de corrupció en majúscules. Tot hauria començat a la llotja del Santiago Bernabéu, l'any 2009, amb la visita secreta de la delegació olímpica del Qatar, amb Hasán al Thawadi al capdavant. Va començar allà, sota l'atenta mirada de Florentino Pérez, i va tenir el seu punt àlgid quan Michael Platini va votar a favor de l'emirat. Inicialment, la Federació francesa apostava pels Estats Units, però després d'una reunió entre l'exfutbolista gal i Nicolas Sarkozy tot va canviar de cop. No hi va haver marxa enrere. Segons la Fundación Democrática, set mil treballadors en condicions de semiesclavatge van morir en la construcció de les luxoses infraestructures que s'estan fent servir aquests dies. Un peatge completament inadmissible.

Hi ha qui s'ha fet d'or convertint-se en la imatge de Qatar, com l'exfutbolista David Beckham, que hauria cobrat 175 milions d'euros. En l'altre plat de la balança, l'antifeixista Eric Cantona, que fins i tot s'ha negat a veure els partits. Qatar ja va ser el patrocinador oficial del Futbol Club Barcelona i, avui dia, a Espanya, controla Iberdrola, IAG (Iberia, Vueling), Inmobiliaria Colonial, el Grupo Prisa i El Corte Inglés. Quasi res. En el seu profund informe, Loaiza no s'oblida de Juan Carlos I, "el perejil de todas las salsas". Per fer d'intermediari amb Qatar, l'emèrit es va emportar una comissió de cent milions d'euros. El seu fill Felip VI és l'únic rei europeu que ha viatjat a l'emirat per seguir la fase de grups. El llibre explica moltes més coses. S'ha de llegir.

"A 3 meses del Mundial, el régimen de Qatar detuvo y expulsó a 60 trabajadores que participaron en una protesta contra los impagos y las condiciones esclavistas. Llevaban 7 meses sin cobrar sus sueldos de miseria y trabajaban a más de 40 grados en jornadas laborales de hasta 18 horas. La manifestación se convocó frente a las oficinas de la empresa Al Bandary Internacional Group, que como constructora, ha levantado complejos de lujo, parques acuáticos o rascacielos en Doha".

@Jordi_Sanuy