dilluns, d’agost 27, 2012

'Headhunters': Baixet, sí, però llest i perillós


És un thriller d’acció negre com el carbó, cínic i molt ben trenat. Al final, tot acaba quadrant a la perfecció... potser fins i tot massa. Parlo de la pel·lícula noruega ‘Headhunters’, dirigida per Morten Tyldum. Està basada en una novel·la de Jo Nesbo, titulada de la mateixa manera. De Nesbo, aquest estiu he llegit ‘El pit-roig’. En parlaré aviat. Acció i emoció en estat pur.

Entre d’altres coses, ‘Headhunters’ és la història d’una fugida desesperada. M’ha recordat 'l'Escriptor', de Roman Polanski. És d’aquelles pel·lícules sense treva, que avancen amb ritme i sense pausa, amb la violència com un dels seus principals elements. Mai gratuïta, que quedi clar. La història és un pèl tramposa? Podria ser, però em sembla un títol imprescindible. Crec que és de les millors pel·lícules que hi ha actualment a les cartelleres.

Som realment qui semblem? Que li preguntin a Roger que, tot i brillar com a caçatalents, és un refinat lladre d’obres d’art. És baixet, 1’68, i intenta esquivar el seu complexe d’inferioritat omplint de regals a la seva dona, una guapa galerista d'art. Com explica quan comença la pel·lícula, ell s’ha d’esforçar per compensar la seva curta alçada. En Roger està interpretat per Askel Hennie, que m’ha recordat, i molt, al mític Christopher Walken.

El seu rival en aquesta lluita de poder i diners és Clas Greve. Li dóna vida Nikolsi Coster-Waldau, un dels protagonistes de ‘Juego de Tronos’. Enmig de tots dos, com deia abans, una rossa alta com un Sant Pau, Synnove Macody Lund. En Clas pretén que en Roger el fitxi per dirigir la gran companyia per la qual treballa. En Roger li vol robar un quadre. Tots dos intenten enganyar a l'altre i les seves mentides els acabaran enfrontant fins a punts insospitats. Una bona reflexió sobre els diners i la buidor moral.

BRAVE (INDOMABLE)

Aquesta setmana també he vist 'Brave' (Indomable), la darrera aventura de Pixar-Disney, dirigida per la tripleta formada per Mark Andrews, Brenda Champan i Steve Purcell. Té alguns tòpics, però és entretinguda i passa força bé. Agrada més als nens que als grans. Missatges? Uns quants! Per exemple, que "som amos del nostre destí". Els personatges estan ben definits, especialment Mèrida, la filla rebel del Rei Fergus i de la Reina Elinor.

La Reina vol que la seva filla es casi amb un dels tres pintorescos pretendents que demanen la seva mà en una cerimònia a Palau, però ella està disposada a trencar amb aquesta antiga tradició. A qualsevol preu! Fins i tot demanant la col·laboració d'una bruixa que ha d'intentar canviar el caràcter de la seva mare. És una pel·lícula de dones, que s'imposen als homes en tots els sentits. El món és de Mèrida, d'Elinor i, perquè no, també de la bruixa. Amb la pel·lícula s'emet el curtmetratge 'La Luna', d'Enrico Casarosa, nominat a l'Oscar l'any passat.

'FÓRMULA BARÇA' (RICARD TORQUEMADA)

El Barça de Tito Vilanova ha començat la Lliga guanyant els dos primers partits i ja treu cinc punts al Reial Madrid, que només ha pogut sumar un empat. Podríem dir que continua la 'Fórmula Barça', títol del llibre escrit pel periodista de Catalunya Ràdio Ricard Torquemada. El subtítol no pot ser més contundent: 'Viatge a l'interior d'un equip que ha descobert l'eternitat'. Té 187 pàgines i està publicat per Cossetània Edicions, dins de la col·leció 'Fora de joc'.

Torquemada (Barcelona, 1971) analitza, amb profunditat i amb tot luxe de detalls, les claus que han fet gran l'equip que, fins fa poc, dirigia Josep Guardiola. El seu és un merescut homenatge a una generació irrepetible. I el fa dividit en tres capítols molt ben diferenciats. En el primer, més tàctic, resumeix l'obra del tècnic de Santpedor i explica coses tan interessants com la sortida de pilota, la figura del fals nou o la pressió defensiva. El segon capítol es remunta als orígens d'aquest Barça triomfant, amb moltes semblances amb el 'Dream Team' i al que va entrenar Frank Rijkaard, amb Ronaldinho fent meravelles a la gespa.

Per acabar, Torquemada, en un gran treball de memòria i documentació, ens apropa als equips històrics, aquells que han fet un futbol 'diferent' -crec que aquesta és la paraula exacta- des que es va inventar aquest bonic esport. Entre ells, com no, el Reial Madrid de Di Stéfano, el Brasil del 70 o la 'Taronja Mecànica'. Queda clar que tot això que explica el periodista (en tenim petites pinzellades a les transmissions d'en Puyal) havia de quedar escrit negre sobre blanc, per la posteritat. En el dia a dia tots vivim massa ràpid, sense temps per fer segons quines reflexions. Imprescindible pels 'malalts' del Barça i del futbol. Molt ben escrit.

PREMIS POPULARS DE LA CATOSFERA

Estic molt satisfet, i dóno les gràcies a les persones que ho han fet possible. Aquest any 2012, el meu bloc, 'Paranoia 68', és un dels cinc finalistes -en la categoria de Cultura- dels C@ts, premis populars de la catosfera. Hi ha hagut un total de 1.214 propostes, repartides en dotze categories diferents. Els altres quatre finalistes són 'Adverbia', 'Llibres i punt', 'Quadern de mots' i 'Raons que rimen'. Les votacions comencen el dia 1 de setembre i s'allargaran un mes sencer. En breu podreu trobar el formulari a la pàgina web del certamen.

Twitter: @Jordi_Sanuy

Bona setmana a totes i a tots.

18 comentaris:

El porquet ha dit...

El llibre el vaig llegir fa un temps. No sóc molt amant d'aquesta mena de "literatura esportiva" però vaig decidir provar-lo precisament pel seu autor. Gaudeixo d'en Torquemada un munt quan parla de futbol. És potser el periodista català que més hi entén actualment i és molt didàctic. Un crack. Per això vaig decidir llegir el llibre i la veritat és que no em va decebre!

Ah, i enhorabona per la nominació!!!!

U-topia ha dit...

Apunto Headhunters, em sembla que m'agradarà. I la resta... no...

Felicitats per arribar a la final de la catosfera... no tenia ni idea d'aquests premis.... per suposat et votarè.

Una baraçada!!

rits ha dit...

Headhunters em persegueix des de fa uns dies. Està clar que s'ha de veure, és clar que Brave tp pot faltar. M'encanten els cabells que li han posat a la Mèrida (en canvi el nom.... ais...).

Moltes felicitats per la nominació! molt merescuda!

Sergi ha dit...

No t'ho creuràs, aquesta setmana he vist una de les pel·lícules que ressenyes! Endevines quina? Hehehe, he vist 'Brave'. Em va agradar prou, és distreta i té bons punts. Però això que agrada més a nens... té algunes escenes bèsties per la canalla, no?

Enhorabona per la nominació al c@t Cultura. La veritat és que és una categoria amb molt nivell, a la vista dels finalistes (no ho dic per mi, és clar!), unes bèsties. A veure com va la votació, sort!

Javier Simpson ha dit...

Si se parece a El lector la tendré muy en cuenta. La peli de Polanksi me encantó.
Tiene buena pinta también el libro del periodista Torquemada (pal nombrecito!!! :-P). Soy un gallego del Barça y me encanta el fútbol. Eso me está produciendo muchas satisfacciones últimamente. Como muchos dicen, cosa de la que estoy muy de acuerdo, es un equipo irrepetible que ha cambiado la concepción del fútbol. Es como si jugaran al fútbol sala en un campo grande y pillando mucha velocidad cuando llegan arriba…Interesante, e inteligente. España es una potencia del fútbol sala (que tiene mucho de ese famoso Tiki-Taka), ¿por qué no aprovechar eso? Después de todo el fútbol tiene mucho más de fútbol sala que de cualquier otro deporte, ¿o no es así?

Un saludo, Jordicine. Buen post.

Crític de cine ha dit...

Ja tinc apuntada 'Headhunters'.
Encara que 'Brave' agradi me´s als petits que als grans, a mi em va encantar!!!

Sort amb els premis C@ts!!!

CDS ha dit...

Felicidades por la nominación Jordicine. Un abrazote.

Alvaro ha dit...

Pues comencé a ver la de headhunters y la dejé al poco tiempo, y el caso es que me parece que tiene moldes de buena peli y que el cinismo está bien conseguido, pero me cayó tan mal su personaje protagonista que no me interesaba para nada lo que le fuera a pasar, fuera bueno o malo.
En cuanto a la de brave, me alegra leer que te gustó, creo que terminaré yendo a verla en breve.
Un saludo

alfonso ha dit...


· Todavía no he comenzado la temporada de cine pero tomo buena nota. La primera parece muy interesante.

· un abrazo

CR· & ·LMA
________________________________
·

Mario Salazar ha dit...

La tengo en mente, ya la veré, creo que el cine nórdico es muy interesante, hay muchos nombres atrayentes, está me la recomendaron hace tiempo y ya la veré, agrego tu opinión del filme. Brave no me llamó la atención a pesar de que me gusta pixar, pero terminaré viéndola, soy débil con dibujos animados, hasta ahora me gustan. Abrazos.

Jordicine ha dit...

Està molt ben escrit, EL PORQUET. I gràcies pel tema de la nominació. Per cert, t’he vist a dues categories. Felicitats!

Moltes gràcies, LAURA UVE. La pel·lícula t’agradarà segur! Una abraçada.

Gràcies per les teves paraules, RITS. El personatge de la Mèrida és molt maco. ‘Headhunters’ m’ha sorprès positicament. Un petó.

Està molt be, XEXU. Et dono la raó. Escenes bèsties? Ara no ho recordo però al meu fill, que té 11 anys, li va agradar molt. Sort també als premis c@t. I ja saps el que penso: el teu bloc és una passada. Una abraçada.

El Barça de Guardiola es irrepetible, JAVIER SIMPSON. Eso lo tenemos claro casi todos. A ver qué tal le va la temporada a Tito Vilanova. De momento, ya ha dejado escapar la Supercopa. Está claro que el fútbol sala es el deporte más parecido al fútbol ‘grande’. El libro está muy bien, te lo aseguro. Un abrazo.

Ja em diràs, ALBERT. ‘Brave’ està molt bé; a mi també em va agradar. I el tema de la nominació m’ha fet gràcia. Una abraçada.

Gracias, BOMBERO. Otro abrazote para tí.

Es que cae mal, MUNDODENA. Pero creo que es buscado. Me recordó mucho a Christopher Walken, por cierto. ‘Brave’ pasa muy bien. Saludos.

Bienvenido de nuevo, ÑOCO LE BOLO. Un abrazo.

Pues ya nos contarás, MARIO SALAZAR. Un abrazo y hasta pronto.

Anònim ha dit...

La de Brave i lo del Barça no ho veuria ni drogat amb al·lucinogens, però aixó de Heahhunters té molt bona pinta!!

Maijo Ginovart ha dit...

Felicitats per la nominació Cats. Prenc nota de totes les crítiques.
Una abraçada.

tetealca ha dit...

Enhorabuena Jordi, te lo mereces, seguro que ganarás. Tu blog es una apuesta por esa parcela de la cultura que tu has elegido y con un trabajo duro y encomiable.
Un abrazo

Anònim ha dit...

Headhunters la tenia apuntada a la llista, així doncs no m'has fet sinó fer-me venir més ganes de veure-la ;)

Brave en canvi està clar que no es per mi...

Futbol? no Gràcies!

I per últim i no menys important, felicitats per la nominació!

TRoyaNa ha dit...

Doncs,Jordi,
ho apunte quasi tot,la de "Headhunters" i la de "Brave".
M´interessa molt el món dels contes,dels missatges que donen les pelis als xiquets i m´agrada el que dius que es dona en aquesta,així que la veuré.
bsts

Jordicine ha dit...

Una abraçada, GLAMBOY69. Ets 'tremendo'!

Una abraçada, MAIJO. I felicitats, que tu també estàs nominada en una altra categoria. Sort!

Gracias, TETEALCA. Ya sé que me ves con muy buenos ojos. Un abrazo.

Aviam què et sembla 'Headhunters', PONS007. Una abraçada i sort també als premis C@ts. Fins aviat.

Crec que t'agradaran totes dues, TROYANA. Un petó i fins aviat.

TRoyaNa ha dit...

Jordi,
vaig veure "Headhunters" i em va agradar molt,la vaig ressenyar.
La de "Brave" encara no la he vista,però continue darrere la seua pista,ja et contaré.
bsts