dimarts, d’octubre 22, 2024

La muntanya del tresor (Martí Gironell)

Coincidint amb el seu mil·lenari, l'amic Martí Gironell (Besalú, 1971) ens torna a portar fins a Montserrat, que ja va aparèixer fugaçment a "L'arqueòleg". La seva última novel·la, que surt a la venda avui dimecres, es titula "La muntanya del tresor". Té 260 pàgines i l'ha publicada l'editorial Columna. Entre altres coses, ens explica un capítol poc conegut del monestir, que es va salvar pels pèls de ser cremat i de desaparèixer per sempre més.

De fet, Montserrat va sobreviure a la Guerra Civil quan ningú pensava que seria possible. I ho va aconseguir convertint-se en hospital -amb més de tres mil llits-, en impremta i en museu. Quinze Mossos d'Esquadra, enviats per Ventura Gasol, van impedir la intervenció dels milicians i li van allargar la vida. Es va acabar transformant en un refugi únic i incomparable. El lector hi entra gràcies a l'escolanet Benet Nomdedéu, orfe de mare i de pare desconegut. Té onze anys i és de les poques persones que, l'any 36, no va fugir cames ajudeu-me, abans no fos massa tard. L'acull Carles Gerhard, el comissari del monestir, que el tracta com si fos un més de la família. La d'en Benet és una història de creixement personal, amb el primer amor i descobriments per donar i per vendre.

Com és habitual en els llibres d'en Martí, tot està molt documentat i els personatges són propers i ben dibuixats. Hi té la mà trencada. Els que són inventats, com el mateix Benet o en fra Cervera, els barreja amb d'altres de reals. És el cas del doctor Josep Trueta, el president Lluís Companys o artistes com la Bella Dorita, Manuel Altolaguirre -que també va ser soldat- i Emili Vendrell. "La muntanya del tresor", que en el seu tram final ens parla del misteri de la Moreneta, es llegeix francament bé. És visual, té ritme i reivindica aquest monestir que es va convertir en un refugi per a la supervivència d'un dels grans símbols de Catalunya. Alguna de les obres que han inspirat l'autor, segons ha explicat ell mateix, són "L'illa del tresor" i "El noi del pijama de ratlles".

"No feia ni mitja hora que els Mossos havien pres possessió del monestir quan van arribar dos camions folrats amb matalassos i carregats d’homes vestits de paisà. En van baixar uns quants, la majoria amb un mo- cador al cap per protegir-se del sol, que cremava aquell juliol. Anaven armats amb escopetes, pistoles, duien cartutxeres creuades al pit i a l’espatlla, i algun branda- va aquella mateixa bandera negra i vermella que onejava al campanar i en algun teulat de Monistrol. Quatre ho- mes van començar a descarregar bidons de benzina d’un dels camions."

@Jordi_Sanuy

Altres llibres llegits i comentats de l'autor: