El primer amor mai no s'oblida del tot. Encara menys si queda 'capturat' en una relació epistolar que s'allarga més de set anys, del 57 al 64. De cartes, i també de mar, ens en parla la Glòria Gasch (Barcelona, 1973) a "Ara, i cada demà". És el seu debut literari. La novel·la l'ha publicada l'editorial Empúries. Són 180 pàgines delicades i plenes de sentiment, amb en Salvador i la Maria com a principals protagonistes, amb permís del nostre Mediterrani.
Coneixem la història a través de dos elements narratius. Les cartes escrites per en Salvador, i els records de qui les hereta de manera inesperada. Mentre les llegeix, se'n recorda, per exemple, del vell Kostas Khánikos, que va ensenyar-li que el mar sempre és real. Al seu costat, navegant amunt i avall, la dona fugia d'un passat que encara no ha resolt. I potser ja és massa tard... Quan comença a escriure a la Maria, a qui va conèixer un estiu a Taradell, no era més que un nen, amb les seves il·lusions i les seves pors gens amagades. Li parla del colmado dels seus pares, de futbol, de pel·lícules i cançons i, sobretot, li demana que no el deixi mai. Assegura que l'estima amb bogeria. De les cartes d'ella n'intuïm alguna cosa per les respostes que el noi li fa en la següent.
Els escrits d'en Salvador, ben simples al començament, milloren a mesura que passen els anys. Però, paral·lelament, creixen els problemes i la desconfiança. Les diferències amb la Maria i amb la seva família es fan cada cop més evidents i la distància no ajuda. Estudien en ciutats diferents i quasi no es veuen. Els costa respirar. S'angoixen, especialment ell. "Ara, i cada demà" s'ha de llegir molt a poc a poc, gaudint de cada carta i de cada viatge pels racons més bells de la Mediterrània. En Kostas, originari de l'illa de Simi, és un personatge força peculiar. El llibre és àgil, té força narrativa i es converteix en un bonic homenatge al gènere epistolar, ara que ja quasi ningú envia cartes; en plena bogeria dels WhatsApp. Un encert.
"Vaig seure en una butaca de vellut bordeus, a
prop de la llar de foc freda. A l’interior de les caixes,
les cartes i les agendes estaven intactes. Ordenades
cronològicament, disposades a la perfecció, amb la
pols i l’olor de vell incrustades. I és clar, amb les
veritats ocultes, i els vestigis de valor, i la desfeta del
que hauria pogut ser. N’hi havia centenars, milers.
I eren totes allà, flotant. Van aparèixer les aurèoles;
la migranya i les nàusees no trigarien a arribar.
Vaig obrir la caixa marcada amb el número u.
Vaig agafar la primera carta. El paper era fi i suau.
Estava plegada en sis parts. La vaig desdoblegar
amb poca traça, em costava obrir-la, em feia por
que se’m desintegrés entre els dits. La tinta blavosa
de traç nítid i una mica infantil ocultava un abisme
d’incerteses."
@Jordi_Sanuy
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada