dijous, de desembre 29, 2022

La nena que estimava a la Mare de Déu (Toñy Castillo Meléndez)


Fa uns anys, i per casualitats de la vida, em van fer confrare de la Mare de Déu de la Cabeza, que es venera a Vila-sana. El 2019, Tony Castillo Meléndez li va dedicar un llibre. Es titula "La nena que estimava a la Mare de Déu" i forma part de la col·lecció "Contes del meu estel". Té una trentena de pàgines amb fotografies.

L'autora dedica aquesta bonica història a totes les persones que, gràcies a la seva fe, són una mica millors. També a Francisco Bolivar Castillo, a la seva família de Jaén -fidels devots de la Mare de Déu de la Cabeza,- i a la Lorena Jurado, presidenta de la Confraria d'aquesta petita localitat lleidatana, al Pla d'Urgell. La Toñy, especialista en pedagogia terapèutica, treballa en una escola que qualifica d'"especial". Els nens i nenes que hi van han de passar molt temps amb metges i infermeres. Diu que a l'aula hi ha un estel que s'escapa per la finestra per veure coses boniques i explicar-les als que no poden sortir. En aquesta ocasió, els parla de la nena que volia viatjar a Andújar, a Jaén, per poder veure en persona el santuari dedicat a la Virgen de la Cabeza.

A la petita localitat de Vila-sana, la devoció per la Mare de Déu de la Cabeza reuneix cada any un miler de persones, a mitjan mes d'abril. Els actes es fan al voltant de la petita capella de la Casa Vella, on es venera aquesta Verge que van portar d'Andújar fa més de tres-cents anys. Tot està molt ben organitzat per la Confraria, amb la incansable Lorena Jurado al capdavant. Una bona amiga. Aquest 2023 s'arribarà a la trentena edició de la festa. Habitualment, hi ha missa, (amb un coro rociero), ball de gitanes, un esmorzar popular i un dinar, entre altres coses. La mestra de cerimònies és la periodista Mari Pau Huguet. Mai no hi falta cap autoritat important de la zona. És un dels dies més esperats de l'any. I amb raó.

"Es va adormir la nena rondant pel vessant, arribant fins al camí vell. I en el seu dormir...
Es va mullar els peus en el riu que s'albira i dona lloc al camí nou. I des d'allí la Verge...
L'abraçava en els seus somnis".

@Jordi_Sanuy