divendres, d’abril 06, 2007

Comentari: 'Ong Bak'. Nota: 5'8


Cops per donar i per vendre

2003 / Tailàndia / 105 minuts / Acció – Arts Marcials / Director: Prachya Pinkaew / Intèrprets: Tony Jaa, Chethetwut Wacharakun, Petchthai Wongkamlao, Pumwaree Yodkamo, Rungrawee Borrijindakul, Sukhaaw Phongwilai, Wannakit Siriput / Ong Bak és una estatua de Buda que es troba al temple de Nong Para-du, a la Tailàndia rural. Els camperols, que creuen que té poders màgics, embogeixen quan un delinqüent l'hi roba la part del cap. Ting, un jove orfe criat al temple del poble, s'ofereix per recuperar-lo. És alumne d'en Pra Kru, expert en l'art ancestral del Muay Thai: 'Les Nou Armes Corporals'.

Aviam. Com a pel·lícula, 'Ong Bak' és fluixíssima. No té argument i els diàlegs són francament dolents. Un zero a l'esquerra. Com a actor, Tony Jaa, totalment inexpressiu, encara deixa molt per desitjar, tot i que està a anys llum de la resta, patètics en la seva majoria. Tot i aquestes premises, totes negatives, aquesta raresa tailandesa és molt agradable de veure. Per què? Doncs perquè Tony Jaa és un prodigi de la natura, un atleta com pocs, un 'guerrer' increïble en tots els sentits. Quan el veus lluitar, se't cau la baba. És una mescla entre el gran Bruce Lee (diuen que és el seu successor) i Jackie Chan... però en bo! Podríem dir que Tony Jaa vola. En una de les baralles, salta a l'alçada de l'espatlla d'un dels seus rivals i camina per sobre del grup d'assaltants com si ho fés per terra. La seva elasticitat és més pròpia dels dibuixos dels 'Increïbles' que d'una persona de carn i ossos. Se m'acaben els qualificatius. Estic realment impressionat.

Com que Tony Jaa és l'únic que té la pel·lícula, Prachya Pinkaew l'exprimeix al màxim, fins el punt de repetir les seves millors accions, a ritme de 'Top 10', dues o tres vegades, alentides, des de diversos punts de vista, amb música. La veritat és que s'agraeix, perquè la resta avorreix fins i tot a les ovelles. Mai no havia vist un argument tan senzill: Roben una estàtua i un guerrer a qui no li agrada lluitar (té gràcia la cosa) s'ofereix per recuperar-la. Per aconseguir-ho, s'ha de barallar amb tothom i, com no, derrotar una banda de mafiosos per aconseguir el seu objectiu.

Us explico el final? No crec que faci falta. 'Ong Bank' és una mala pel·lícula amb un expert en arts marcials (o en les Nou Armes Corporals) que farà carrera. Això segur. De fet, des d'aquesta pel·lícula, estrenada al 2003, ja n'ha protagonitzat quatre més. La cinquena, 'Ong Bak 2', era inevitable, encara s'està rodant.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Aquest tio es una passada. Cops per donar i per vendre, per tots els gustos. Maquitus