dilluns, d’abril 09, 2007

Comentari: 'Crank: Veneno en la sangre'. Nota: 6'2


No paris, segueix, segueix
2006 / Estats Units / 87 minuts / Thirller - Acció – Drama / Directors: Mark Neveldine, Brian Taylor / Intèrprets: Jason Statham, Amy Smart, Dwight Yoakam, Efren Ramirez, Jose Pablo Cantillo, Carlos Sanz, Reno Wilson / En Chev és un assassí a sou de Los Ángeles que vol deixar el negoci per portar una vida normal amb la seva xicota, aliena a tot. Però just en aquest moment, en Ricky Verna li fa saber que l'ha enverinat mentre dormia i que només li queda una hora de vida. Per sobreviure, l'únic que pot fer es mantenir-se en moviment. L'adrenalina és l'únic que pot evitar, momentàniament, allò que és inevitable.

'Crank' enganxa. És molt curta (1 hora i 27 minuts), ràpida, senzilla, crec que sense massa pretensions i amb el seu punt d'humor negre, sobretot cap al final. No és una gran pel·lícula (té un argument molt fluix), però és de visió obligada per als amants de l'acció pura i dura. Si la mires sense esperar res més, passes una bona estona. En Jason Sattham, dur per excel·lència, es va fer famós gràcies a títols que, tot i no ser massa comercials, ja són considerats de culte. 'Lock, Stock and Two Smoking Barrels' (1998), 'Snatch' (2000) i 'London: Obscura obsesión' (2005) són tres clars exemples. Amy Smart ('El efecto mariposa', 2004) és una bona 'partenaire'.

(La resta del comentari explica parts de la pel·lícula)

En Chev acaba de matar un mafiós chinès. Com a resposta, la violència només genera violència, un dels sicaris a sou del mort entra a casa de l'assassí i l'injecta una droga que, és tan nova, que ni hi ha antídot. Substàncies de disseny, televisions d'última generació, reproductors de DVD, tot al servei d'en Ricky Verna. Aquest gàngster en potència truca al mòbil d'en Chev per dir-li que es miri i escolti el Dvd que li ha deixat enregistrat a casa. Faci el que faci, només durarà una hora. La venjança està servida.

A partir d'aquest moment, l'acció ja no s'atura. Plànols curts, alentits, congelats, un suposat 'zoom' cap a l'interior del cos d'en Chev per veure a quin ritme va el seu cor... tot amb una estètica moderna, de videoclip, que lliga perfectament amb els moviments d'en Chev, desesperat per matar en Ricky Verna abans de morir ell. No tindrà temps per res mes. Travessa un supermercat en cotxe, crea el caos en un hospital buscant drogues, destrossa una taller clandestí de cosidores xineses, roba la moto a un policia, vola la terrassa d'un hotel; escenes i escenes sense aturador que fan que l'espectador no tingui temps ni de respirar.

En en seu intent per aconseguir que li augmenti el nivell d'adrenalina (potser ja n'hi hauria prou amb perseguir al Ricky Verna), en Chev beu begudes isotòniques, menja snacks de xocolota, esnifa cocaïna, aspira diversos pots d'esprai nasal, es punxa i munta una escena de sexe antològica amb la sexa xicota enmig del barri xinès, davant de la incredulitat i la sorpresa de tothom qui passa. El final és una mica exagerat, però està en consonància amb la resta de la pel·lícula. Pur 'divertimento'. Ni més ni menys.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Una veritable passada. És igual que no tingui argument.