dijous, d’agost 13, 2015

Gett: L'emancipació de la dona a Israel


"Gett: El divorcio de Viviane Amsalem" és una de les millors pel·lícules que he vist darrerament. Està dirigida pels germans Ronit i Shlomi Elkabetz i tanca la trilogia sobre l'emancipació de la dona a Israel. Va ser nominada en la darrera edició dels Òscars, en la categoria de millor film de parla no anglesa. Les altres dues es titulaven "Los siete días" (2008) i "To Take a Wife" (2004).

A més a més de dirigir, Ronit Elabetz interpreta magistralment a Viviane Amsalem. Ja fa anys que no viu amb el seu marit, però li és impossible aconseguir el divorci. Ell li nega una vegada darrere de l'altra. No és un matrimoni civil (a Israel encara no existeix) i, segons les lleis religioses, només el marit pot concedir-lo. Fa la sensació, que l'Elisha (a qui dóna vida Simon Abkarian) vol veure-la patir. Tampoc no se l'estima, però el seu orgull, unit al seu masclisme, provoquen que vulgui allargar el matrimoni indefinidament. La pel·lícula, que dura dues hores, ens mostra la lluita de la Viviane. No para boja per ben poc.

El Tribunal Rabínic que porta el cas és còmic. Els seus integrants són personatges de pa sucat amb oli, vistos des del punt de vista occidental. Sempre intenten ajudar al marit, demanant-li reiteradament a la dona que torni a casa, que és la seva obligació. També passen per alt les reiterades absències de l'Elisha, que més d'un i de dos cops no es presenta quan el citen. Gràcies al suport del seu advocat, de qui fa Menashe Noy -a qui vam veure a "Big Bad Wolves" (2013)-, la Viviane va aconseguint petits avanços. Si deixem de banda la gravetat del tema, el judici és divertidíssim, perquè tots els testimonis estan molt ben buscats. Les seves declaracions freguen l'absurd. Tot, absolutament tot ,és relatiu. Una història preciosa.

"ANT-MAN"

Quasi sempre, Marvel és sinònim d'èxit. Amb "Ant-Man", Peyton Reed l'encerta del tot. La història de l'home insecte té acció i, sobretot, és divertida. Miro enrere i, pensant en pel·lícules semblants, em ve al cap "Los guardianes de la galaxia" (2014). Un producte rodó per veure en família. Paul Rudd, un actor conegut pel seu vessant còmic, és qui es converteix en el petit heroi que ha de salvar el món.

Podríem dir que en Scott Lang (Rudd) és un lladregot més aviat polit que es troba en un mal moment. Surt de la presó i intenta fer una vida més o menys legal per poder tenir tracte amb la seva filla. La seva dona s'ha tornat a casar i viu amb un policia. Segur que l'Scott mai s'hauria ni plantejat convertir-se en un insecte, però després de caure en la trampa del doctor Hank Pym (Michael Douglas) veu que és l'única possibilitat que té per... fugir cap endavant! El doctor, la seva filla -guapíssima Evangeline Lilly, amb look semblant al d'Uma Thurman a "Pulp Fiction" (1994) i Ant-Man-, han de firmar un equip invencible. Si no ho aconsegueixen, la seva tecnologia pot acabar en les mans equivocades... i destruir el món.

Figura que ja fa molts anys, el doctor Pym va descobrir la manera d'encongir les persones i, d'aquesta manera, passar desapercebudes als ulls de tothom. La seva idea era posar el seu invent en mans de la pau, però ràpidament va veure que, fet servir malament, el seu giny podria convertir-se en una arma devastadora. És per això que el deixa 'oblidat' a la seva caixa forta, sense dir res a ningú, més enllà de la seva família. Però ara, molt temps després, un dels seus deixebles aconsegueix arribar, més o menys, a les mateixes conclusions que ell. El problema és que, en el seu cas, està convençut que és més rendible fer servir l'invent amb fins malèvols.

La idea de Pym és que algú es converteixi en Ant-Man, entri en l'empresa de la qual en continua sent president honorífic i pari als peus al personatge dolent, interpretat per un desagradable Corey Stoll. Els tres amics de l'Scott i el policia que ara viu amb la seva dona están molt ben buscats. Són uns personatges divertidíssims.

Bona setmana a totes i a tots.

@Jordi_Sanuy