dilluns, d’agost 10, 2015

Moments de Budapest: Moderna i atractiva


Diria que Budapest s'ha convertit en una de les ciutats més modernes i atractives d'Europa: Neta, segura, ordenada, monumental i amb una gran oferta d'oci. Bona cuina (ja amb preus similars als nostres) i amb un tracte amable i en un anglès perfecte. Aquesta fotografia està feta des de la cúpula de la Basílica de Sant Esteve, espectacular.

La ciutat està banyada pel Danubi, que uneix Buda amb Pest. La part de Buda, on hi ha el castell que porta aquest nom, és més monumental i menys habitada. Per passar d'un costat a l'altre, ponts espectaculars, com el de les Cadenes. En un primer pla, els rails del funicular que condueix a la zona on hi ha el castell de Buda.

Igual que la Basílica de Sant Esteve, el Parlament d'Hongria també és visible des de molts   punts de la ciutat. Aquesta imatge pertany a l'anomenat Dic dels Pescadors, a la part de Buda. És una zona tranquil·la i molt interessant, on també trobem la església de Mátyás i el famós laberint del Castell. "Oficialment" està tancat des de fa anys, però es pot continuar visitant.

El Parlament hongarès va ser inaugurat l'any 1902. És, sens dubte, un dels monu-ments més caracterís-tics de Budapest. Aquesta és la visió quasi nocturna d'un dels laterals. Des de Buda, la imatge també és espectacular. El va dissenyar Imre Steindl, inspirat en el Parlament de Londres. Abans de fer-se càrrec d'aquesta gran obra, es va presentar al concurs d'un altre Parlament, el de Berlín, però no va guanyar-lo.

Aquest és el Castell de Vajdahun-yad, conegut popular-ment com el del comte Dràcula... tot i que no està clar que hi visqués mai. Embolica que fa fort! És una combinació d'estils renaixentista, gòtic, barroc i romànic. El dia que el vam visitar, davant, hi feien esquí aquàtic. També es podia recórrer el llac en una mena de Beetle a pedals. Molt divertit.

El pont d'Erzsébet es veu des del turó de Gellért, on hi ha el monument a la Lliberació i la Ciutade-lla, que en l'actualitat estan reformant i no es pot visitar. Inicialment, la inscripció del pedestal feia homenatge a l'exèrcit vermell, però va ser substituïda l'any 1989. Des de llavors recorda a "tots els que van donar la seva vida per a la prosperitat d'Hongria".

Totes les grans ciutats tenen grans mercats; i Budapest no n'és l'excepció. Es diu mercat central o Központi Vásárcsarnok. En la planta d'accés s'hi pot trobar qualsevol aliment fresc, com a tot arreu. A la majoria de parades venen paprika (pebre vermell), un dels condiments principals dels plats hongaresos. A la primera planta hi ha un munt de llocs on comprar records i alguns bars de menjar local.

Tot Budapest és una festa. La ciutat està plena de locals com aquest, a l'aire lliure, amb parets plenes de grafits. Bona cervesa i un interès creixent pel món del vi. A qualsevol plaça, a qualsevol jardí, hi ha un munt de joves bevent-ne. Es porten les ampolles de casa... amb les copes pertinents. Podríem parlar de "botellón" amb classe. Si viatgeu a la ciutat, no us perdeu un pub quasi en ruïnes que es diu Szimpla Kertmozi. No tinc paraules per definir la sensació que vaig tenir quan hi vaig entrar. Totalment delirant.

El Puskin és l'únic cinema que vaig veure a Budapest. Segur que n'hi havia més, però no els vaig trobar. Les dues pel·lícules que hi havia en cartellera eren "El maestro del agua" (2014) i "La juventud" (2015), de Paolo Sorrentino, amb Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz i Jane Fonda. Era un cinema com els d'"abans", en un edifici preciós.

Desco-neixia que Budapest tingués la línia de metro elèctrica més antiga d'Europa. Només la vaig fer servir un cop. La resta de desplaçaments van ser a peu, que és com millor es veuen les coses. La majoria d'estacions d'aquesta línia, la groga, estan enrajolades així. Vörösmarty Ter és a l'inici de Vaci Útca, un dels carrers més comercials de la ciutat. També és senyorial i molt comercial Andrássy. Per animat, Király i els seus adjacents, alguns ja pertanyents al barri jueu.

Bona setmana a totes i a tots.

@Jordi_Sanuy

VIENA I BRATISLAVA
GLASGOW I EDIMBURG
MARRÀQUEIX I ESSAOUIRA
ESTOCOLM
OPORTO
LONDRES
VALL DE BOÍ
AMSTERDAM

4 comentaris:

rits ha dit...

Hi vaig estar fa uns anys i ja desprenia que seria una gran ciutat moderna. Com no era estiu no hi vaig trobar tanta vida al carrer però si que en tinc un gran record! i de grans cerveses també!

rits ha dit...

Ai, celebro que les vacances hagin anat bé!!!!

Elfreelang ha dit...

jo també hi vaig ser fa uns anys a Budapest , em va agradar molt , veig que tu també has fruit de la visita , bon agost!

Jordicine ha dit...

Una passada! Gràcies, RITS.

Igualment, ELFREELANG.