diumenge, de juliol 29, 2012

'Kiseki': El miracle de la il·lusió


Hirozu Kore-eda continua en plena forma. Tres anys després d'arribar a les nostres plantalles amb 'Air doll', el director japonès ha tornat amb una pel·lícula molt més intimista i vital. Parlo de 'Kiseki', que aquí s'ha traduït com 'Miracle'. Molts dels actors que hi participen ja van treballar amb ell a 'Still Walking' (2009), un altre dels seus grans títols.

No és el cas dels dos germans, a la vida real i a la pel·lícula, que protagonitzen aquesta bonica faula sobre l'amor i la il·lusió. Són l'Ohshirô i en Koki Maeda que, tenint en compte l'edat que tenen, fan un grandíssim treball. De la resta d'actors només he reconegut a qui els fa de pare, Jô Odagiri, protagonista de 'Dream' (2008), de Kim Ki Duk. És un guitarrista a qui, com a mínim després de deixar-lo la dona, no li van massa bé les coses.

Un dels germans viu amb el pare. L'altre, amb la mare. A Fukuoka y a Kagoshima, separats per un munt de quilòmetres. Parlen habitualment per telèfon i somnien en el moment de tonar-se a veure en persona. Són nens independents, molt llestos i que ajuden als grans en tot allò que poden. Són més un suport que una càrrega. Incompresos? Potser. Feliços? També! Com sol passar en aquests casos, els avis fan el que poden, que mai és poc.

CINEMA FAMILIAR DE QUALITAT

'Kiseki' és d'aquelles pel·lícules per veure en família perquè, en ella, tot és positiu. El meu fill, que té 11 anys, la va seguir fil per randa; i això que la vàrem veure en versió original subtitulada. Té una part més o menys real, amb el desig del retrobament, i una altra més poètica, ja que un i altre es mouen perseguint un desig. Seguint la llegenda popular, arriben a la conclusió que si demanen un miracle en el punt exacte on es creuen dos trens bala aquests s'acabaran complint. Demanaran tornar a estar junts? Que es reconciliïn els seus pares? No explicaré més.

Kore-da ens presenta el desplaçament dels nens, acompanyats dels seus amics més fidels, com un viatge iniciàtic, com un pas més des de la infantesa més pura cap a una adolescència força més problemàtica. Potser els germans corren riscos que, per un motiu o un altre, els grans no estan disposats a afrontar. 'Kiseki' és natural, sensible i, sobretot, molt creïble, que sempre s'agraeix. Va passar força desapercebuda per les nostres cartelleres, però ja es pot veure online a Filmin.

'VAL MÉS MATAR UN HOME QUE PERDRE UN BON COSTUM'

'Val més matar un home que perdre un bon costum' és la segona novel·la del periodista Miquel Giménez (Barcelona, 1959), de qui fa un temps ja vaig llegir 'El dia que David Niven va venir a esmorzar al Paral·lel', que va ser molt ben rebut per la crítica i pel públic. Està publicat per Acontravent i, com l'anterior, és molt curtet, en aquest cas només 123 pàgines. Te'l pots acabar d'una tirada!

El personatge principal d'aquesta història de crims i misteris es la Senyora Dolors, a qui Giménez -tertulià habitual del programa 'Els Matins' de TV3-, defineix com una "Miss Marple del Berguedà", una terra, per cert, que agrada molt a l'autor. La Dolors, el seu nebot (que és un gran metge de poble), una veïna, el masover de la Masia d'Avià on viu la Dolors i un Mosso d'Esquadra amic de la família formen un equip d'investigació, com a mínim molt peculiar...

En aquest primer cas de la Senyora Dolors, perquè estic convençut que hi haurà més llibres sobre ella, ha de descobrir si una noia que apareix morta en un autocar ha estat assassinada o ha deixat aquest món de manera natural. I no dic res més de l'argument, que en Miquel se m'empipa! El llibre es amè i molt fàcil de llegir, amb un munt de frases fetes -la majoria dites catalanes-, i amb uns personatges molt tendres. Sobretot la Dolors, una cuinera jubilada que en sap tant de crims com d'estofats.

"La senyora Dolors va fer una xarrupada a la tassa de cafè, el deixà a la tauleta, ajuntà les mans i canvià l'expressió de la cara. Ara ja no semblava pas una àvia indulgent i dolça. Un munt d'anys vivint en cases on el crim era el pa nostre de cada dia, com deia, l'havien tranasformat en una mena de màquina de deduir. Ella, però, sempre havia sostingut que això li venia per haver nascut a Avià, on fins i tot hi ha gent que fa pianos de suro i sonen".

Twitter: @Jordi_Sanuy

Bona setmana a totes i a tots.

16 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Avui si que me'n fas venir ganes de tot, de la peli i del llibre!

A veure si per les vacances ho aconsegueixo!

Una abraçada, Jordi!

Sergi ha dit...

Sensacions contraposades pel que fa al llibre. Per una part em ve de gust llegir una mica de novel·la negra, i no dic que amb uns protagonistes així no es pugui fer una bona obra, però m'agraden més els detectius foscos, torturats i amb passat turbulent. No sé, per una part m'encurioseix, però per l'altra em tira enrere. Grrr...

TRoyaNa ha dit...

Jordi,
m´atrau molt "Kiseki",tinc el pressentiment de que m´agradarà,m´abellix molt veure xiquets que siguen feliços,té ja molts punts positius d´entrada per a mi.
bsts

mar ha dit...

M'apunto la peli!
El divendres vaig anar a veure La delicadeza i em vaig quasi adormir!
I el llibre encara no que en tinc molts de pendents!

Petonets i bon estiu!

Manderly ha dit...

Ups! Creo que ya lo he dicho en más de una ocasión pero es cierto: tengo el cine asiático bastante de lado. Otra más para la lista!
Saludos.

Crític de cine ha dit...

Com sempre, vas un pas per endavant. Estic esperant a anar a comprar-la en DVD, que va sortit fa pocs dies. Llàstima que sigui tant difícil veure aquest tipus de pel·lícules als cinemes.
Per cert, ja vaig veure 'El caballero oscuro' i em va semblar fascinant. No tant com la segona, però és espectacularment genial!!!

Josepe Machado ha dit...

M'encanta Kiseki i no tinc cap dubte de que és una de les millors estrenes d'aquest any. L'habitual direcció tranquila, detallista i subtil de Kore-eda funciona perfectament en aquesta historia més familiar i vitalista. Com ja va demostrar a Nadie sabe (encara que no arriba a les mateixes cotes), un cop més la direcció dels nens és magistral. Es una gran peli per tots els públics i per passar-ho molt bé. Una abraçada!

Elfreelang ha dit...

fa bona pinta la pel.li...el llibre pel meu gust no ...encara que és perquè en general no m'agraden les novelles de misteri...
bona setmana!

babel ha dit...

La verdad, Jordi, es que no acabó de convencerme. Cine familiar, sí, y es verdad lo que dices, pero todo excesivamente simplón y dulcificado. No ya por el argumento, sino porque es una peli muy esquemática, nada de insinuación, planos o miradas cargadas de significado, como bien ha demostrado que sabe hacer. Hablando de niños, ¿Has visto "Nadie sabe"?, también de Koreeda. Nada que ver. Sus dos últimas, Air doll y ésta van en una línea muy distinta a su cine anterior, parece que quiera asumir el papel del nuevo Disney nipón, por entendernos, en el sentido más comercial y también moralista del término. Y para mi gusto no encaja demasiado. Claro que, de algo tiene que comer el hombre...

Bueno, es mi opinión. A ver si ahora que tengo vacaciones puedo ver "Carmina o revienta". Esta semana he ido a ver "Elena", la hacen en muy pocas salas, pero es un peliculón, totalmente recomendable.

Nos leemos, hasta pronto ;)

Descubrepelis ha dit...

Encara tinc pendent Kiseki, i ganes de veure-la no me'n sobren. A veure quan tinc l'oportunitat...

rits ha dit...

Doncs a mi tb m'han fet venir ganes de veure aquesta peli!

CDS ha dit...

Me interesa Kiseki. Un abrazote veraniego Jordicine.

Jordicine ha dit...

Una abraçada amb una miqueta de retard, CARME. Espero posar-me al dia de tot quaEn acabi les vacances.

Grrr! Molt bona expressió. És una novel·la negre... d'estar per casa, XEXU. De detectius foscos, no n'hi trobaràs cap ;) Una abraçada.

Segur que t'agradarà, TROYANA. Ja ens diràs.

'La delicadeza' vaig descartar-la. I, pel que dius, vaig fer bé. Me n'alegro. Un petó i bon estiu, MAR.

A mí me encanta, MANDERLY. Un beso.

Estem d'acord amb 'El caballero oscuro', ALBERT. I 'Kiseki' la vaig online, connectant l'ordinador a la tele amb el cable HDMI. En V.O. i, legalment, pagant a Filmin, per suposat ;) Salut.

Hem vist la mateixa pel·lícula, BCNdays. 'Nadie sabe' és millor que aquesta, però 'Kiseki' m'ha agradat molt. Una abraçada.

És molt maca, ELFREELANG. Un petó,

Me apunto 'Elena'. No sé nada de ella. Y ya me dirás qué te ha parecido 'Carmina o revienta'. 'Nadie sabe' es más completa, pero con 'Kiseki' también me lo he pasado muy bien. Y me gusta que poder compartir películas de este tipo con mi hijo. Un beso, BABEL.

T'agradarà, DESCUBREPELIS.

Jordicine ha dit...

Doncs perfecte, RITS. Un petó.

Otro para tí, BOMBERO.

Crític de cine ha dit...

No em vaig poder estar i em vaig comprar 'Kiseki' i em va encantar. La trobo una pel·lícula molt entendridora, divertida i emotiva. No m'ha decepcionat per res del món.

Jordicine ha dit...

Doncs estem completament d'acord amb 'Kiseki', ALBERT. Una abraçada.