dijous, de desembre 17, 2015

Sport & Cook (Astrid Barqué)


Menjar més natural per aconseguir millors resultats en l’esport. Ho proposa l’Astrid Barqué a “Sport & Cook”, de Viena Edicions. L’Astrid (Vilafranca del Penedès, 1981) és llicenciada en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, té un postgrau en Educació Familiar i ha participat en cursos sobre alimentació. “Sport & Cook” també és el nom del seu programa a Youtube.

El pròleg del llibre, que té 147 pàgines, és de la Gemma Mengual, campiona i medallista de natació sincronitzada. Ens explica que menja poquíssima carn, gens de llet i pràcticament res que provingui de la vaca. Afegeix que, últimament, ha incorporat a la seva dieta la quinoa, els llegums i les llets vegetals. Els onze capítols, després de la presentació de l’autora, comencen amb el retrat d’esportistes. Tots ells s’alimenten de la manera més natural possible. Són aquests: Míriam Albero i Marcel Zamora (triatletes), Emma Roca (ultra fondista), Ferran Latorre (alpinista), Agustí Roc (corredor i esquiador), Elena Congost i Jaume Leiva (atletes), Ona Carbonell (nedadora sincronitzada), Dani Marzo i Jesús Pérez (piragüistes) i Laura Orgué i Anna Comet (trailrunners).

“Sport & Cook” és un llibre molt visual, directe i amb un munt de receptes, teòricament, fàcils de fer. L’Astrid ens ensenya a preparar-nos les nostres pròpies barretes energètiques o els necessaris batuts recuperadors. També ens dóna alternatives al sucre, que considera molt perjudicial per a la salut, i ens presenta les “altres” proteïnes, com el tofu o el seitan. En total, són trenta receptes, acompanyades de fotografies. Hi trobem, per exemple, el cuscús amb tofu, les boles d’azuki amb castanyes, el puré de mill, la tapa d’hamburguesa vegetal i el tempeh arrebossat amb all i julivert. Ens descriu els plats, el temps de preparació i la dificultat. També els ingredients i l’elaboració.

LA IMPORTÀNCIA DE REFLEXIONAR

Tots els temes tractats són interessants i porten al lector cap a la reflexió. És allò d’analitzar les teves rutines i comparar-les amb les propostes de l’Astrid. Entre altres temes, ens parla dels hidrats de carboni com a font d’energia en l’exercici, de la importància de l’esmorzar (l’àpat més important del dia), dels colors que hi ha d’haver al plat (com més millors), del poder dels aliments ecològics i, també, del gluten en el món de l’esport. Una de les esportistes que surten a “Sport & Cook”, l’Anna Comet, és celíaca. Un bon manual per consultar quan ho creguem oportú.

“No hem d’oblidar que, actualment, la gran majoria d’animals que es destinen al consum humà van carregats d’antibiòtics, hormones i altres químics destinats a augmentar la producció de les granges. El fetge, que actua com a filtre de tot el que mengem, es podria sobrecarregar i no donaria a l’abast per depurar les toxines que ens provoquen aquests químics i metabolitzar el greix que ens aporten aquests aliments. A més, l’abús de consum de productes d’origen animal també ens pot portar malalties com diabetis, càncer i cardiopaties”.

Bona setmana a totes i a tots.

@Jordi_Sanuy