dimecres, de febrer 21, 2007

Comentari: 'Las crónicas de Narnia (El león, la bruja y el armario)'. Nota: 6'5


L'armari atemporal

2005 / Òscar al millor maquillatge / Estats Units / 140 minuts / Fantàstic –Aventures / Director: Andrew Adamson / Intèrprets: Tilda Swinton, Brian Cox, Georgie Henley, William Moseley, Skandar Keynes, Anna Popplewell, Rupert Everett, Dawn French, James McAvoy, Shane Rangi / La pel·lícula ens explica les aventures de quatre germans (Lucy, Edmund, Susan i Peter) que descobreixen el món de Narnia mentre juguen a fet i amagar en la casa on es refugien en plena Segona Guerra Mundial. El descobreixen entrant en un armari màgic. Narnia és un món increïble, ple d'animals que parlen, faunes, centaures i gegants. Tots estan sotmesos al poder de la 'Bruja Blanca', que els ha condemnat a l'hivern etern. Amb l'ajuda del lleó Asland, els quatre nens intentaran enderrocar la bruixa i restablir la normalitat.

'Las crónicas de Narnia' és una pel·lícula coherent i entretinguda, sobretot tenint en compte que està pensada per a nens. Lògicament, no arriba al nivell de la trilogia del 'Señor de los anillos', però té algunes coses en comú. La batalla final, per exemple, s'assembla força a les descrites per J.R.R. Tolkien en els seus llibres. Pel meu gust, la batalla de 'Narnia' és un pèl llarga, però el catàleg d'animals fantàstics és inesgotable, com la imaginació de l'escriptor sud-africà. Segur que Andrew Adamson no va poder deixar de banda a Tolkien i les pel·lícules del 'Señor de los anillos' mentre rodava aquest títol premiat amb un Òscar pel seu excel·lent maquillatge.

La pel·lícula està plena de màgia i mitologia, fusionant el món real (el trencament d'una família per culpa de la Segona Guerra Mundial) amb un món de ficció (al voltant de les peripècies dels quatre germans a Nàrnia). El vincle d'unió entre tots dos és l'armari que hi ha en una de les habitacions de la casa del professor; un armari, amb o sense fons -segons convingui-, en el qual no està clara la relació espai-temps. Dóna la sensació que els quatre germans es passen mitja vida a Narnia, però quan tornen a l'armari el temps torna enrere i es troben en la mateixa situació que abans d'entrar-hi.

El millor de 'Narnia' és la interpretació de la Georgie Henley, que broda el paper de la germana petita. Els altres tres actors no ho fan malament, però estan a anys llum d'ella, excepcional en tot moment. La Lucy Pevensie és la gran protagonista, deixant eclipsada fins i tot a la 'Bruja Blanca'. La pel·lícula no deixa de ser un conte i, lògicament, acaba com a tal. 'Narnia' no passarà a la història, però és un bon títol per passar l'estona; sobretot pels nens i nenes.