dilluns, de febrer 26, 2007

Comentari: 'Noche en el museo'. Nota: 6


La nit em confon

2006 / Estats Units / Comèdia – Acció / 108 minuts / Director: Shawn Levy / Intèrprets: Ben Stiller, Robin Williams, Carla Gugino, Dick Van Dyke, Mickey Rooney, Bill Cobbs, Ricky Gervais, Kim Raver, Ben Garant, Jake Cherry, Patrick Gallagher, Rami Malek, Mizuo Peck, Steve Coogan, Anne Meara, Owen Wilson / Larry Daley s'ha passat la vida buscant l'èxit sense massa sort. Quan comença a veure clar que els seus invents no li solucionaran la vida, accepta un treball de guarda de seguretat en el Museu d'Història Natural de Nova York. En principi, sembla una feina força senzilla, però res més lluny de la realitat. Sorprenentment, quan es fa de nit tot el que hi ha al museu cobra vida.

Ben Stiller i poc més. El principal interès de 'Noche en el museo' és la presència de l'actor de Nova York, que sempre és capaç d'arrencar-te algun somriure. A la pel·lícula hi ha uns quants diàlegs enginyosos com, per exemple, quan en Larry va a buscar feina i li explica a la dona que el rep que ell va inventar el 'chasqueador'. Lògicament, en el seu dia esperava que l'invent fos una mina d'or, però no va poder desbancar el 'palmeador'. Un i altre servien pel mateix: obrir i tancar llums amb un sol gest. Una escena absurda, però amb molta gràcia.

'Noche en el museo' té moltes coses en comú amb 'Jumanji'. Entre elles, la presència d'animals desbocats i l'aparició de Robin Williams, un actor fetitxe per aquest tipus de comèdies familiars. També destaca la presència d'Owen Wilson, amb qui ja va compartir cartell en la inoblidable 'Zoolander'. Els efectes especials són força espectaculars, mantenint l'atenció de lespectador a falta d'un guió amb una mica més de ritme.

(La resta del comentari explica parts de la pel·lícula)

L'argument no té cap sorpresa: en Larry està separat de la seva dona i sense feina. Per no canviar-se d'apartament i perdre definitivament la confiança del seu fill, accepta una vacant de vigilant nocturn en un museu. Una tasca que mai s'havia imaginat que faria. No deixa de ser un parany. De fet, l'escullen per la seva inexperiència, ja que els tres vigilants que pleguen (que són els encarregats de fer la tria) consideren que serà molt fàcil d'ensarronar. Els vigilants (entre els que hi ha un vellíssim Mickey Rooney) pretenen robar la taula d'un emperador egipci que provoca que totes les coses que hi ha al Museu, amb esquelet de dinousaure inclòs, es 'despertin' cada nit. A ells, entre d'altres coses, aquesta misteriosa taula els ha allargat la vida.

Com és d'esperar, en Jerry aconsegueix que els vigilants no assoleixin el seu objectiu i torna la pau al Museu, recuperant el crèdit del seu fill, a qui, a poc a poc, estava perdent. Escenes plenes d'acció, amb Maies, Gladiadors Romans, Vaquers, Neanderthals i Atila el Huno perseguint-se entre ells pels passadissos del Museu. Una bona idea, però desenvolupada amb poc encert.