dijous, de febrer 08, 2007

Comentari: 'Robot Stories'. Nota: 6


Els robots també volen estimar

2004 / Estats Units / Ciència Ficció / 80 minuts / Director: Greg Pak / Intèrprets: Tamlyn Tomita, Sap Shimono, Wai Ching Ho, Greg Pak / Les quatre històries que formen la pel·lícula ens expliquen el desig i la lluita dels humans per connectar amb el món dels robots i a l'inrevés.

'Robot Stories' és una pel·lícula sense ànima; com si l'hagués dirigit un robot. Va arribar avalada per 35 premis, però no hi ha per on agafar-la. Respecto l'opinió dels crítics que l'han premiada, però no m'ho explico. Per començar, no entenc que es parli d'una societat futura i que, per exemple, els ordinadors siguin antiquíssims, completament desfasats. Hi ha robots pràcticament humans amb aparells d'una altra època. Tampoc queda clar perquè una pel·lícula rodada als Estats Units està interpretada majoritàriament per actors asiàtics. Per si fos poc, hi ha una dona que surt a dues de les quatre històries. Tan reduït era el pressupost de Greg Pak. Tot fa pudor a ranci; un futur idèntic al passat. Això és el que ens espera.

'A mí bebé robot', la millor de les quatre històries, una parella ha de demostrar que té els requisits necessaris per transformar-se en pares. Per aquest motiu, abans de donar-los un nen en adopció, els posen a càrrec d'un petit robot. Li han de donar menjar, canviar-lo, mimar-lo... i fer-ho bé. Tot queda enregistrat en un disc dur. És com cuidar un tamagotchi, però en gran. Els protagonistes es pensaven que seria bufar i fer ampolles, res més lluny de la realitat. Un carnet de pares, com el de conduïr, per exemple? Queda clar que molta gent no se'l treuria, però vaja. Qui faria els exàmens? El professor acreditaria la seva solvència?

'El reparador de robots' no té cap gràcia. És un curt i, fins i tot així, avorreix. Hi ha un noi en coma, després que l'hagi atropellat un cotxe. Amb l'objectiu d'ajudar-lo, la seva mare va de botiga en botiga buscant peces per completar la seva col·leció de robots. I què més? Ja està. Això és tot. Ella creu que si li porta les joguines arreglades el noi tornarà a la vida, però no és tan fàcil, clar. Qui necessitava els robots. El noi, o ella?

'Amor de màquina' és la història d'un robot que no en té prou amb treballar; ell vol estimar, com els humans. L'interpreta el mateix director, Greg Pak, que no ho fa malament. Un dia, el protagonista veu un robot femení en l'edifici del davant i perd l'oremus. Tots dos volen intercomunicar-se. Ja en tenen prou de les bromes i de les crítiques dels homes i les dones. Volen recuperar l'esma, si és que en tenen, fonent-se en un de sol.

I a 'Barro', el director acaba de perdre el cap. Un escultor ha d'escollir entre la mort que tots coneixem, la 'normal' i una vida eterna sense cos. Gràcies a un programa d'ordinador, pot buidar tots els seus records en un disc dur i viure a la xarxa per sempre més. De fet, la seva dona, una imatge virtual que connecta i desconnecta quan vol, ja va passar per aquest dilema fa anys i n'està prou satisfeta. Connectar i desconnectar als altres quan tu vulguis... No està gens de malament! He decidit que aquesta setmana te'n vas de vacances; i sense gastar ni sortir de casa. Genial!