dilluns, de gener 08, 2007

Comentari: 'Clerks II'. Nota: 7'7


Més canalla que la primera

2006 / Estats Units / Comèdia / 97 minuts / Director: Kevin Smith / Intèrprets: Brian O'Halloran, Jeff Anderson, Rosario Dawson, Jason Mewes, Kevin Smith, Trevor Fehrman, Ben Affleck / Dante Hicks i Randal Graves, amics inseparables, treballen en un restaurant de menjar ràpid després de cremar-se la Botiga de New Jersey on despatxaven.

Celebro la 'tornada' del veritable Kevin Smith. L'espera ha estat llarga, però crec que ha valgut la pena esperar. Després de dues experiències molt vulgars ('Una chica de Jersey' i 'Jay y Bob el silencioso contraatacan'), el director nord-americà ha tornat amb molta força. 'Clerks II' no és un 'remake'; és la continuació de la primera part... dotze anys després. Per començar, ens expliquen (amb imatges en blanc i negre, per lligar amb la primera pel·lícula) que la botiga on treballen els nostres dos protagonistes s'ha cremat. En Randall, despistat com ningú, es va deixar la cafetera en marxa i van haver de tancar.

Ja en color, un i altre treballen en un establiment de menjar ràpid. Si existís, no hauríem d'anar-hi mai, perquè treballen sense cap tipus de control higiènic. En principi, és l'últim dia de feina de Dante, que està a punt de casar-se. Els pares de la seva xicota els hi regalen la casa, a més de col·locarlo a ell al capdavant d'un túnel de rentat de cotxes. Com l'escriptor de la 'Divina Comèdia', el Dante de 'Clerks II' també dubte. Creia que tenia clar el concepte d'amor ideal i casi místic, però comença a dubtar. Quan ja estava decidit a marxar, el seu amic i una impressionant Rosario Dawson (quina gran aportació la seva) li demostren que, a voltes, no és tan fàcil desfullar la margarita.

'Clerks II' té un humor brutal, superant fins i tot el de la primera part. És veritat que en alguns moments és massa escatològic, amb moltes expressions malsonants (la majoria de caire sexual), però no pots parar de riure. En Dante i en Randall fan una interpretació estel·lar, igual que l'ajudant de cuina, un 'friqui' amant dels 'transformers' i de la triologia del 'señor de los anillos'. Pel·lícula fresca i molt ben ambientada en què Jay y Bob el silencioso (interpretat pel propi Kevin Smith) tornen a brillar amb força. Són personatges per deu minuts, secundaris, que no aguanten com a principals, com va quedar clar a 'Jay y Bob el silencioso contraatacan'. Nou 'cameo' de Ben Affleck que, en part, va tocar el cel gràcies a 'Dogma', estrenada pel mateix equip l'any 99.

(La resta del comentari pot explicar parts de la pel·lícula)
El número que ha de servir de comiat de solter d'en Dante, entre un home vestit de cuir i un ase, és espectacularment divertit. La cara de tots quan veuen que no és una dona qui ha de fer sexe amb l'animal és brutal. El final, amb els dos protagonistes comprant i restaurant la botiga de barri que s'havia cremat, és impagable. Felicitats, Kevin Smith, has recuperat la línia perduda!