dimarts, de gener 16, 2007

Comentari 'Zoolander'. Nota: 7


Jo també vull una mirada 'Acero azul'.

2001 / Estats Units/ Comèdia / 80 minuts / Director: Ben Stiller / Intèrprets: Ben Stiller, Milla Jovovich, Owen Wilson, Will Ferrell, Christine Taylor, David Duchovny, Jon Voight / Derek Zoolander (Ben Stiller) ha guanyat el premi de millor model masculí del món tres anys consecutius. Ell està convençut de revalidar el títol. La nit de la gala puja a l'escenari per recollir el trofeu, tot i que el presentador de l'acte, Lenny Kravitz, anuncia que el guanyador és Hansel (Owen Wilson). Zoolander queda com un idiota i decideix retirar-se. Una oferta de Mugatu, prestigiós dissenyador per qui no havia treballat mai, el torna a les pasarel·les.

És difícil que un crític aprovi una comèdia, sembla que quedi malament. Encara més si no està dirigida per un dels grans, com Billy Wilder o Woody Allen, que a mi m'encanten. Però directors com aquests els podem comptar amb els dits d'una mà i de comèdies n'hi ha de molt intel·ligents i de no tant. Aquestes últimes serveixen per passar una estona agradable, per riure sense parar. És el cas de 'Zoolander' que, personalment, crec que és un gran encert de Ben Stiller. No sé ben bé perquè, però aquesta ja és una pel·lícula de culte. Parleu de comèdies amb els vostres amics i segur que hi ha algú que, abans de cinc minuts, posa el títol sobre la taula.

'Zoolander' ho té tot. Un repartiment brutal, un seguit de 'cameos' interminable (Christian Slater, Natalie Portman, Winona Ryder, David Bowie, Alexander Manning, Victoria Beckham, James Gandolfini...) i, com no, un bon argument. És una crítica ferotge al món de la moda, a l'explotació infantil i al culte al físic. Ens presenta als models com a persones pràcticament analfabetes, que viuen en un món tancat i als qui només els interesen els cotxes, les joies i la roba de marca. Moltes vegades no saben ni que anuncien; només si és 'chachi' o no. No n'hi haurà per tant, suposo.

Derek Zoolander és el millor model del món i, alhora, el més curt de gambals. Per aquest motiu, l'escullen perquè assassini al primer ministre de Malàisia. Aquest ha demanat públicament a les grans empreses del tèxtil instal·lades al seu país que apugin els sous als treballadors, a qui estan explotant sense contemplacions. Per intentar capgirar la situació, Mugatu convida al ministre a una desfilada, en la qual Zoolander (a qui han rentat el poc cervell que tenia) és la gran estrella... i l''arma mortal'. Es tracta d'una desfilada 'diferent' perquè, davant de la falta d'idees, el prestigiós dissenyador s'inspira en el 'look' dels sense sostre. Roba bruta i trencada que, d'arribar als mercats, segur que algú la compraria, per allò d'anar a la moda... En aquest món tot és possible.

Zoolander i Hansel, que passen d'íntims enemics a amics inseparables, tenen la col·laboració d'una jove periodista de la revista 'Time', que és qui els ajuda a descobrir que el primer ministre de Malàisia està en perill. L'escena en què Derek trenca la maqueta d'una escola perquè diu que els nens no hi caben a dins (i que hauria de ser com a mínim tres cops més gran) ja forma part de la història del cine. És realment brutal. Igual que la seva mirada 'acero azul', exacte a la mirada 'Ferrari' o la 'Magnum'. Li costa molt treballar-les, però són idèntiques. Gran gag sobre l'expressivitat dels models. Jo ja havia vist la pel·lícula fa uns quants anys, però m'he divertit igual o més que el primer cop. D'aquí a un temps repetiré, segur!

1 comentari:

Anònim ha dit...

En 'Zoolander' és boníssim!! No em penso perdre la nova pel.lícula en què fa de vigilant del British Museum.
Està clar, que no es busca res més que passar una estona divertida. A mi és que només de veure'l em 'tronxo'.