dissabte, de març 17, 2007

Comentari: 'Scoop'. Nota: 8


Cent per cent Allen

2006 / Regne Unit / 96 minuts / comèdia romàntica / Director: Woody Allen / Intèrprets: Woody Allen, Scarlett Johansson, Hugh Jackman, James Nesbitt, Ian McShane, Romola Garai, Kevin McNally / La Sondra Pransky (Scarlett Johansson), una estudiant de periodisme nord-americana, és a Londres visitant a uns amics. En el decurs d'un espectacle de màgia, en Sid Waterman, conegut com 'Splendini' (Woody Allen) la fa pujar a l'escenari per participar en un dels seus trucs, en el qual la vol fer desaparèixer. Mentre és dins d'una caixa fosca esperant que la cridi, la Sondra rep la visita del fantasma d'un veterà reporter que tot just acaba de morir. El seu objectiu és donar-li una gran primícia (scoop en anglès): En Peter Lyman (Hugh Jackman), fill d'un ric arisòcrata britànic, pot ser el temible 'assassí del tarot'.

No és tan rodona com 'Match Point', però és una pel·lícula divertidíssima. Torna el Woody Allen més còmic, del qual em declaro un fan incondicional. Frases com 'jo no m'engreixo, l'ansietat ho compensa tot. És com si fés esport' només poden qualificar-se com genials. 'Scoop' és una barreja entre 'Asesinato en Manhattan' i 'La maldición del escorpión de jade'. L'acció i el sarcasme de la primera combinat amb la màgia i la frescor de la segona.

L'últim títol de Woody Allen no té secrets. Hi ha qui diu que és una pel·lícula poc pretenciosa però, encara que sigui així, tampoc no passa res. És encantadora des del primer minut, quan fa una paròdia de la mort absolutament brutal. Un vaixell que porta els difunts, se suposa que d'un món a l'altre, sota l'estricta vigilància de la mort, amb túnica negra i falç incloses. Com diu el mateix Woody Allen, 'si hi hagués més gent amb sentit de l'humor no ens veuríem com ens hem de veure avui en dia'.

(La resta del comentari explica parts de la pel·lícula)

La Sondra rep la revelació d'un mort. Així de senzill o de complicat. El perseguit 'assassí del tarot' podria ser un ric i jove aristòcrata, interpretat per Hugh Jackman, el 'lobezno' dels 'x-men'. Ajudada per 'Splendini', un mag poca-solta a qui fa passar pel seu pare, la jove estudiant de periodisme entra a la vida del jove per investigar-lo a fons. No era la seva intenció, però s'hi acaba enamorant.

Cada dia que passa està més convençuda que l''assassí del tarot' és el seu promès, però no s'ho vol creure. Woody Allen sap crear un clima espectacular, ja que et diverteixes i pateixes alhora, sobretot quan l'Splendidi (extraordinari psudònim) i la Sondra registren la casa d'en Peter. Tens por que els descobreixi en qualsevol moment. Crec que l'espectador pateix més que ells mateixos. L'únic que no queda ben resolt és l'intent d'assassinat de la Sondra per part del seu xicot, que no era l'assassí del tarot, tot i que havia matat a l'última prostituta. Una escena molt poc treballada i massa fàcil. 'Et pensaves que no sabia nedar, oi'?

Dos gags brutals. L'accident de l’Spendini per conduir per la dreta i no per l'esquerra (quines manies tenen aquests anglesos!) i el sermó que l''Splendini' fa als morts en el vaixell que els trasllada cap a l'altre barri. 'Encara que estiguin morts no s'han de deixar desanimar. No són inferiors a ningú’. Brutal!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Em va agradar molt més Match Point, però està B.