dimarts, de març 20, 2007

Comentari: 'Conociendo a Julia'. Nota: 6'5


Esplèndida, com sempre

2004: Globus d'Or a la millor actriu de comèdia o musical (Annette Bening) / 105 minuts / Canadà / Director: István Szabó / Intèrprets: Annette Bening, Jeremy Irons, Shaun Evans, Michael Gambon, Catherine Charlton, Maury Chaykin, Bruce Greenwood, Miriam Margolyes / Londres, any 1938. Julia Lambert és una actriu guapa i amb molt d'èxit professional. Està casada amb l'empresari teatral Michael Gosselyn, batejat com el 'guapo d'Anglaterra'. Tot és perfecte, però no en té prou. Amb l'objectiu de tornar a emocionar-se, de tornar a vibrar i, com no, de lluitar contra la seva crisi d'edat, inicia una aventura amorosa amb en Tom Fennell, un jove admirador seu. Podria ser el seu fill. Però en Tom té uns altres plans i, amb el temps, la relega a un segon pla, embolicant-se amb una jove actriu. La Julia es venjarà de tots dos i tornarà a ser el centre d'atenció de tothom.

'Conociendo a Julia' és Annette Bening; senzillament espectacular. Guapa, amb classe, elegant i amb una quantitat inesgotable de registres. En aquesta pel·lícula dóna vida a una egocèntrica actriu de teatre que no sap diferenciar massa bé entre la ficció i la realitat. És una diva, i li encanta. Segons el seu 'mestre' mort, que se li apareix com si fos un fantasma, la realitat és el teatre; tota la resta només és ficció. Es per això, qui ni el seu marit ni el seu fill saben ben bé quan actua i quan no. La línia que separa les seves dues 'vides' és tan estreta que, a voltes, ni ella sap quina d'elles està vivint. És, sens dubte, un paper difícil, però el clava del primer a l'últim minut.

Jo sóc un enamorat d'Anette Bening, nominada a l'Òscar per aquesta pel·lícula. Jo crec que se'l mereixia; això sí, sense treure merits a Hilary Swank, que va ser qui se'l va emportar pel seu paperàs de jove i inexperta boxejadora a 'Million Dollar Baby'. Bening també va estar a punt de guanyar l'estatueta daurada l'any 2000 (per 'American Beauty') i el 1991 (per 'The Grifters'). És una d'aquelles eternes candidates. A l'actriu de Kansas, a qui no li fan falta els premis, també la recordo especialment per la seva interpretació a 'Bugsy' (1991), al costat del seu marit, un altre dels grans, Warren Beaty.

(La resta del comentari explica parts de la pel·lícula)

A 'Conociendo a Julia' queda clar que l'èxit emborratxa. Quan l'has tastat, no vols que t'abandoni mai. La Julia ha deixat d'estar enamorada del seu marit, amb qui no té cap relació sexual des de fa anys. Són socis i poc més. Se sent gran i, potser per rejovenir-se, s'aprofita de qui sembla un inexpert noiet nord-americà. De jove ho és, però d'inexpert, res de res. És ell qui primer li treu els diners (amb la seva complicitat, és clar) i, després, aprofita les influències de la seva famosa amant per fer pujar una jove actriu amb qui es fica regularment al llit. La Julia se n'adona a temps (és més llesta que la gana) però, com que actúa con ningú, prefereix fer-se l'orni. La venjança se serveix freda, asseguren.

Per tant, deixa que la noia s'envalentoni i el dia de l'estrena, en què comparteixen escenari, li dóna una lliçó que mai no oblidarà. La deixa totalment en ridícul, tot i que només se n'adonen els que saben de què va tot. Ella, En Tom (T, O, M), i el marit de la Julia, que compartia la prometedora i tendra actriu amb el jovenet yankee, queden ben retratats. Els aplaudiments, com no, se'ls emporta ella. A la obra de teatre, a la pel·licula i a la vida real. Bravo Julia! Bravo Anette!