dimecres, de març 07, 2007

Comentari: 'Vecinos invasores'. Nota: 7'1


Res és el què sembla

2006 / Estats Units / 84 minuts / Animació – Infantil / Directors: Tim Johnson, Karey Kirkpatrick /L'RJ és un ós rentador que intenta emportar-se el menjar que durant l'hivern ha anat acumulant un ós gegant a la seva cova. Per desgràcia, el carret que arrossegava cau enmig de la carretera i s'esmicola tot. L'ós li dóna una setmana perquè li torni els aliments. En cas contrari, ho pagarà car. Paral·lelament, en Verne (una tímida tortuga) i els seus amics descobreixen que els han 'près' la major part del bosc on viuen per fer cases unifamiliars. Per tant, trobar menjar serà més difícil que abans. Amb l'objectiu que li facilitin la feina, l'RJ, que és un gran estafador, enganya als amics d'en Verne perquè l'ajudin a reunir els aliments que li fan falta perquè l'ós estigui content. Els diu que el menjar dels humans de la urbanització és molt millor que el seu i els amics del bosc s'ho acaben creient. Els seus problemes no han fet més que començar.

No és el tipus de pel·lícula que aniria a veure sol però, a vegades, els fills obliguen. I la veritat és que 'Vecinos invasores' està força bé, per petits i també per grans. El segell 'Dreamworks Animation' és sinònim de qualitat. Potser no està a l'alçada d''Shrek' o de 'Buscando a Nemo', però 'Vecinos Invasores' té molt de ritme i enganxa del primer a l'últim minut. A més, la pel·lícula de Tim Johnson i Karey Kirkpatrick està plena de missatges positius i de bones intencions.

A banda de l'ós ferotge, que només està cinc minuts en pantalla, l'únic personatge animal negatiu és l'RJ i, a més, s'acaba reconvertint. És un estafador, un supervivent, però amb un cor gran i remordiments de consciència. En Verne és l'antiheroi. Potser no és tan intel·ligent com l'RJ, però la seva intuïció, sumada a una gran experiència, el transformen en el cap imprescindible de la 'família del bosc'. La tortuga crea seguidisme, però l'arribada de l'RJ genera dubtes. Al final, però, se n'adonen que és ell qui mira per tothon. L'ós rentador ('mapache') és el rei de la manipulació, un personatge que, desgraciàdament, té massa coetanis humans. A diferència d'altres, però, l'RJ se n'adona a temps.

'Vecinos invasores' serveix per fer una crítica corrosiva a la societat actual, a qui personifica en la presidenta de la comunitat de veïns de la urbanització (una dona impresentable) i al fumigador que ha d'acabar amb els animals que hi corren, patètic des de tots els punts de vista. De la mateixa manera, es critica el menjar escombraria, que és l'únic que hi ha a la nevera i als armaris de les cases, i l'abús del cotxe i del telèfon mòbil, entre d'altres coses. Hi ha dues frases que ho resumeixen tot: 'Els humans viuen per menjar en comptes de menjar per viure' i 'això és el què fan servir els humans per encarcarar-se una mica més', mentre un dels animalets assenyala un luxós 4x4, que fan servir fins i tot per anar al lavabo. He llegit en un parell de llocs que el doblatge de la pel·lícula al castellà és patètic. Jo l'he vista en català i considero que ratlla un gran nivell.