diumenge, de març 18, 2007

Coses: El mestratge de Patanjali


Els Ioga Sutras de Patanjali contenen l'essència de la saviesa pràctica, exposada amb ordre i minuciositat. Parlen de la gran regenaració, del naixement de l'Home Espititual dins de l'Home Psíquic. Inicialment, crèiem que vivíem una vida física dins d'un cos material però, per sort, hem avançat molt. Algunes escoles de l'Índia expliquen que la naturalesa psíquica s'assembla a un mirall. En ell es reprodueixen les coses vistes i escoltades pels ulls i per les orelles físiques. Les imatges queden retingudes en aquest mirall màgic i agafen vida pròpia. D'aquesta manera, dins del regne psíquic de la nostra vida floreix el món d'imatges en què vivim.

Ioga vol dir 'calmar l'agitació mental'. Es tracta d'un combinat de postures i de tècniques de respiració que, gràcies a un intents treball personal, ajuden a trobar-se bé amb un mateix. Entre d'altres coses, aquesta tècnica de relaxació oriental ajuda a 'eliminar direccions'. A voltes no sabem ben bé cap a on anem; és allò d'anar provant sense saber quin és el nostre objectiu final. Doncs bé, gràcies al ioga i als Sutras de Patanjali s'aconsegueixen tancar camins, anar descartant-los progressivament, per centrar-se en un de sol. Potser podríem parlar de concentració d'energies; de saber, a poc a poc, què volem realment i per quins motius.

A nivell global, l'objectiu és eliminar l'angoixa produïda per una societat desnaturalitzada i cada cop més egoïsta. Una societat que, encara que no vulguis, t'intenta arrossegar amb promeses d'un fals èxit. T'obliga a anar de pressa, a fer coses per seguidisme, per quedar bé amb els altres. Però hi ha un dia que te n'adones i dius prou. Que corrin els altres! Que siguin ells qui s'estressin! El ioga t'ajuda a llimar el nivell de descontentament gràcies a la recerca d'altres interessos. Mentre un baixa, puja l'altre; és matemàtic.

Paral·lelament, te n'adones que no es poden prendre decisions amb la ment alterada. Això té una representació gràfica molt interessant. Si algú llença un objecte en un recipient amb aigua, és molt possible que no sàpigues ben bé què és fins que arribi al fons i el líquid estigui completament aturat. Intentar saber què és mentre l'aigua s'està movent és complicat. Per tant, abans de decidir alguna cosa, i més si es important, seria bo que estiguessis en plenitud de condicions, en 'plena calma mental', tornant a citar el primer i l'últim objectiu del ioga. Són coses lògiques, és veritat, però cal pensar-hi i, moltes vegades, creiem que no hi ha temps ni per reflexionar.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

La yoga absorbe. Sois una secta.

Anònim ha dit...

Ni caso al comentario,seguro que no tiene ni idea y con un anonimo no se puede razonar,lo principal es encontrarse bien y lo estamos consiguiendo,adelante.Paco

Jordicine ha dit...

Tienes toda la razón Paco. Al que le pique, que se rasque.