dimarts, de març 06, 2007

Comentari: 'Dreamgirls'. Nota: 6'5


La fama a qualsevol preu

2006 / 2 Òscars: Millor actriu secundària (Jennifer Hudson) i millor so. 3 Globus d'Or: Millor pel·lícula musical o comèdia, millor actriu secundària i millor actor secundari (Eddie Murphy) / EEUU / 131 minuts / Musical / Director: Bill Condon / Intèrprets: Jamie Foxx, Beyoncé Knowles, Danny Glover, Jennifer Hudson, Eddie Murphy / Ambientada al final dels seixanta, 'Dreamgirls' ens explica la història de 'The Dreametts', un trio musical format per l'Effie, la Deena i la Lorrell. En Curtis Taylor les descobreix en un concurs musical i els ofereix l'oportunitat de la seva vida: fer els coros del famós i fandiller James 'Thunder' Early. En Curtis les poleix i les llança a l'estrellat amb el nom de 'The Dreams'. La Deena comença a rebre un tracte de favor i, com no, arriben els problemes. Cap de les tres s'havia imaginat mai que la fama i la fortuna tindrien un preu tan alt.

Basada en el musical de Broadway que porta el mateix nom, 'Dreamgirls' és una pel·lícula molt interessant, sobretot gràcies als seus números musicals. Jennifer Hudson, que es va donar a conèixer en el reality nord-americà 'American Idol' –que no va guanyar ella, per cert-, està esplèndida. L'Òscar a la millor actriu de repartiment és molt merescut. Fins al punt que la guapíssima Beyoncé queda en un segon pla. La potència i qualitat de veu de la Jennifer, que a la pel·lícula dóna vida a l'Effie, sembla no tenir límits.

Com nosaltres, el mànager de 'The Dreams', Curtis Taylor (Jamie Foxx), també sap que l'Effie és l'ànima del grup, però prefereix que la solista sigui la Deena (Beyoncé). Ho fa per criteris estrictament comercials. Considera que és més guapa i que, per tant, l'entrada en el mercat musical serà més fàcil, aconseguirà 'vendre' més. Lògicament, aquest canvi té conseqüències. L'Effie deixa el grup i al Curtis, amb qui estava sortint. Aleshores, ell ja estava embolicat amb la Deena, amb qui s'acaba casant. Lluites internes que la Beyoncé coneix com ningú, especialment pels problemes que ha tingut a la vida real amb el seu grup 'Destiny’s Child'

Problemes d'avaricia, de ressentiment i, sobretot, de diners. Tenint-ne es pot aconseguir tot, o quasi... Pujar a les llistes de vendes pagant (com se segueix fent ara) no té cap secret per els productors. Quants més diners, més amunt. Així de fàcil, i de trist, és clar. La història té massa semblances (i no casuals) amb l'inici de Diana Ross amb 'The Supremes'. A l'última escena, la Deena és un calc de la Diana. No pot ser més descarat. El retorn de l'Effie i l'ensorrament d'en Curtis (provocat per la seva pròpia dona) proporcionen el final feliç 'Made in Hollywood. Al llarg de la pel·lícula, el seu director, Bill Condon, també fa el seu particular homenatge a 'The Jacksons Five'.

I si Jennifer Hudson és l'ànima femenina 'Dreamgirls', la masculina és, sens dubte, un recuperat Eddie Murphy (James 'Thunder' Early). Jo no crec que estigui a l'alçada de l'Òscar, com reclamava moltíssima gent, però sí que és veritat que fa un gran paper. La seva interpretació té molt de mèrit, sobretot tenint en compte que fins ara només l'havíem vist en papers de comèdia on suposo que, voluntàriament, s'havia acabat autoencasellant.