dissabte, de març 24, 2007

Coses: TDT? Sí, però...


La TDT (Televisió Digital Terrestre) és un gran avenç tecnològic, ningú pot negar-ho, però a nivell local és un problema de difícil solució. La seva arribada fa que augmenti el número de canals (que sempre és bo, perquè genera competència); millora la imatge i el so i, sobretot, amplia la interactivitat. És a dir, obre la possibilitat que, des de casa, l'espectador participi en la programació.

Fins aquí tot correcte. El problema és que la TDT pot acabar amb les televisions locals, que tenen una tasca de proximitat totalment imprescindible. Són televisions de suport. No lluiten contra cap altra. La seva funció és informar d'allò que passa a la ciutat on pertanyen. Hi treballen molts professionals que, tot i que espero no cridar el mal temps, molt aviat podrien quedar-se sense feina. Per què? Molt fàcil. Al Vallès Oriental només hi haurà dos canals de TDT locals i públics, un gestionat per Granollers i l'altre per Mollet. Això vol dir, per tant, que Televisió de Granollers o Televisió de Cardedeu deixaran d'existir com a tals. L'única sortida que tindran, si ho creuen convenient, és seguir emetent la seva programació per Internet.

D'aquesta manera, desapareixeran programacions senceres, com a mínim per veure-les, com ara, a través de la televisió que coneixem com convencional. Jo conec, mínimament, el cas de Granollers, que haurà de compartir canal amb unes poblacions més. Per tant, són 20 sensibilitats diferents, 20 objectius, 20 interessos particulars. Tenint en compte aquestes premisses, Com s'articula la programació? Qui decideix? Els ajuntaments amb televisió tenen més drets que els que no en tenen? Qui s'adjudica les hores de 'prime time'? On es fan els estudis? Des d'on s'emet?

És d'esperar que, més enllà d'enveges i de rivalitats polítiques, s'imposi la lògica i s'accepti el lideratge de Granollers i de Cardedeu, amb experiència més que justificada en els camps audiovisuals. S'ha d'intentar fer una programació a gust de tothom entenent que, encara que sigui així, estarà descentralitzada. No tinc clar que a la gent de Granollers li importi massa el que passa a Santa Eulàlia i a l'inrevés, però s'hauran d'acostumar a rebre la informació de la seva ciutat combinada amb la de les altres localitats de la comarca. El que s'hauria d'assegurar, per sobre de tot, és el lloc dels professionals de les televisions existents, en la mesura que sigui possible. Hi ha gent amb un bon futur professional i no se'ls pot tallar d'arrel.

Queda clar que, tant a nivell de programació com a nivell humà, la Televisió Digital Terrestre (TDT) perjudicarà considerablement a les emissores locals, que hauran d'intentar sobreviure com puguin. Se suposa que tindran menys publicitat i menys recursos, tot i que també és veritat que les despeses dels ajuntaments, a partir d'ara compartides, es reduïran considerablement.

Jo vaig viure en primera persona la transformació de Ràdio Granollers en Ràdio 7 i va ser un desastre absolut. El '7' perquè hi havien de participar 7 ajuntaments, tot i que, de sortida, ja només en van començar cinc. D'aquests la majoria no van pagar la seva part i, com era d'esperar, Granollers es va quedar més sol que la una. Reducció de plantilla, com no, i arrossegar un nom que, segons la meva modesta opinió, no li ha fet cap bé a la nostra emissora local. Coincidint amb els 25 anys de Ràdio 7, seria bo tornar-li el nom de Ràdio Granollers, un nom que no hauria d'haver perdut mai.

A més, i tenint en compte que ara la Granollers Televisió costarà menys diners, seria bo ressuscitar la Ràdio que, des de fa anys, treballa des de la clandestinitat més absoluta. Funciona per funcionar, sense objectius, sense destí. Granollers és una ciutat en constant moviment, amb molta vida, i les persones que hi vivim volem saber què hi passa a cada moment. Ara la Tele perdrà potència. Què passarà amb la Ràdio? Reflexionem-hi...

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo prefereixo tenir més canals. La informació local no m'agrada massa. A més, normalment els presentadors i presentadores són molt dolents.

Jordicine ha dit...

Els joves professionals han d'aprendre en algun lloc. No poden presentar directament a TV3.