dijous, de desembre 28, 2006

Comentari 'Brokeback Mountain' (En terreno vedado). Nota: 8


Marcats amb foc

2005: 3 Òscar (millor director, guió adaptat i banda sonora)+ 8 nominacions. 4 Globus d'Or (millor pel·lícula drama, director, guió i cançó original). Millor pel·lícula al Festival de Venecia / 134 minuts/ Estats Units/ Drama romàntic / Director: Ang Lee / Intèrprets: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Anne Hathaway, Michelle Williams, Randy Quaid / Història d'amor entre dos joves vaquers; un ranxer de Wyoming (Ennis del Mar) y un cowboy de 'rodeos'(Jack Twist), que es coneixen l'estiu de 1963. Aquella trobada marcarà les seves vides.

Em nego a etiquetar 'Brokeback Mountain' únicament com una pel·lícula d'homosexuals, perquè és molt més. És una gran història d'amor. És veritat que els qui s'estimen són dos homes, però això, per a mi, és el menys important. Es coneixen en una situació extrema, dalt d'una muntanya, envoltats d'ovelles, amb fred, pluja i vent, i a poc a poc van intimant. És l'única manera de sobreviure. Un dia l'amistat va a més i, des de llavors, ja no hi ha marxa enrere. Volen amagar els seus sentiments, sobretot Ennis del Mar (quin gran nom), però ja estan marcats a foc per tota la vida, com el bestiar que cuiden en una paradisíac entorn.

Estèticament, la pel·lícula és immillorable. La fotografia de Rodrigo Prieto és espectacular, igual que la música de Gustavo Santaolalla. La il.luminació i el so també són perfectes, donant a la cinta un embolcall que la fa inoblidable. També cal destacar la gran interpretació de Heath Ledger i de Jack Gyllenhaal, tot i que crec que, en algun moment, als seus personatges els falta un plus de profunditat, fer-los més propers a l'espectador.

(La resta del comentari pot explicar parts de la pel·lícula)

Per què no és únicament una pel·lícula d'homosexuals? Doncs perquè els seus protagonistes s'enamoren de la persona, independentment del seu sexe. Abans de pujar a la muntanya, l'Ennis ja li explica al Jack que té una xicota esperant-lo. Quan baixa, s'hi casa. D'aquesta relació, neixen dues nenes. Anys després, la parella es divorcia i ell comença a sortir amb una altra dona. Mai busca un home. En Jack també s'acaba casant i, per si fos poc, s'entén amb un altra noia. Sembla tenir clara la seva sexualitat, tot i que un dia, després d'empipar-se amb l'Ennis, fa una escapada a Mèxic i es fica al llit amb un altre home. De fet, quan tenen el primer contacte físic, un i altre es confessen mútuament que no són homosexuals.

La pel·lícula és atrevida, mostrant-nos l'amor entre dos vaquers, un dels símbols més clars de la masculinitat. Està clar que trenca motlles, en la societat actual i en la de fa quaranta anys, on encara s'acceptava menys que un home vulgués viure amb un altre. De fet, en Jack n'acaba pagant les conseqüències... i de quina manera! Memorable l'escena final, en què es passa d'una panoràmica de 'Brokeback Mountain' (enganxada en la porta interior d'un armari de l'Ennis) a la finestra de la seva caravana, on es veu una carretera solitària. Passem del passat, de l'amor, del que hauria pogut ser, d'estar junts tota la vida, al present, a la crua realitat, a la solitud. Tot amb l'únic gest de tancar l'armari. Genial!