dissabte, de desembre 09, 2006

Comentari 'El arco'. Nota: 7


Entre el segrest i la superprotecció

2005 / Corea del Sur / Director: Ki-Duk Kim / 90 minuts/ Drama / Intèrprets: Jeon Seong-hwan, Seo Min-jeong / Un vell pescador viu enmig del mar amb una noia que va recollir quan era petita. Quan compleixi 17 anys té previst casar-se amb ella. Mentrestrant, la protegeix dels homes que van a pescar al vaixell que tots dos comparteixen i intenten aprofitar-se d'ella. Ho fa disparant el seu arc que, a voltes, també fa servir per endivinar el futur i d'instrument musical. És l'eix de la pel·lícula. Un dia, la noia s'enamora d'un universitari i, paral·lelament, el pescador se n'adona que el seu somni pot estar a punt d'esvaïr-se.

Estic enamorat del cinema de Ki-Duk Kim, però crec que aquesta pel·lícula no està a l'alçada de les anteriors, tot i que també la trobo molt interessant. Torna a apostar per rodar-la molt a prop de l'aigua (com 'La Isla' i 'Primavera...'), torna a apostar pel silenci (com a 'La Isla' i 'Hierro 3') i torna a postar per Seo Min-jeong (que també va brillar amb llum pròpia a 'Samaritan Girl'). Té els elements de les seves millors obres, però li falta alguna cosa. Crec que la fotografia no és tan bona i la música, tot i que és maca, no acaba de quadrar. El final és excessivament poètic, per valorar-lo d'alguna manera. Poètic o, fins i tot, exagerat i poc lògic. Està ple de simbolisme, és veritat, però queda força estrany. No està en consonància amb la resta de la pel·lícula, que queda dividida en dues parts. Ki-Duk Kim no segueix paràmetres establerts i roda el què li sembla, per això m'agrada tant. Però no sempre hi puc estar d'acord.

L'argument és bo. El vell enamorat de la jove que descompta en un calendari els dies que li queden per casar-se amb ella. La va trobar un dia a l'aigua i mai més l'ha abandonat. Ella és l'únic motiu que té per viure. La noia no coneix res més, i per tant, la situació ja li va bé. No coneix res més fins que un universitari li obre els ulls de bat a bat. I de quina manera!