divendres, de desembre 08, 2006

Comentari 'La joven del agua'. Nota: 7'5


Tots tenim una funció determinada

2006/ Director: M. Night Shyamalan / Intriga - Fantàstic - Terror / 98 minuts / Intèrprets: Paul Giamatti, Bryce Dallas Howard, Freddy Rodriguez, Jeffrey Wright, Mary Beth Hurt, Bob Balaban, Sarita Choudhury, M. Night Shyamalan / Cleveland Heep (Paul Giamatti), encarregat d'un bloc d'apartaments, descobreix que hi ha una nimfa (Bryce Dallas Howard) nedant en la piscina de la urbanització.

'La joven del agua' es una pel·lícula diferent. A primera vista pot semblar una mica simple, però és d'aquelles que, quan més hi penses, més t'agrada. Cada dia que passa, la trobes més rodona, amb més detalls que et porten a la reflexió. L'has d'entendre només com un conte, ni més ni menys. De fet, ens arriba d'aquesta manera, com un conte infantil xinès que, unes generacions enrera, les mares explicaven als seus fills. En l'actualitat, figura que aquesta història ja no s'explica i, per aquest motiu, en Cleveland li demana a una adolescent xinesa (totalment integrada als Estats Units) que li pregunti a la seva mare (que només parla xinès) si coneix el conte. D'aquesta manera, hi ha un creuament de cultures (xinesa i nord-americana) i de generacions, entre els xinesos que coneixen la història i als qui, per edat, ja no els hi han explicat. La mare explica, la filla tradueix i el porter intenta traslladar-lo a la realitat.

La pel·lícula també ens diu, seguint la filosofia oriental, que tothom té una funció determinada en aquesta vida, encara que inicialment no ho sàpiga. Per com es desenvolupen els esdeveniments, també queda clar que, en una societat com la nostra, és molt fàcil que no tinguis ni idea de què fa el teu veí. Fa falta que arribi algú, com en aquest cas la nimfa, perquè et desperti tot allò que tens adormit.

Espectacular la recreació del monstre (una espècie de gos llop) i dels goril·les que protegeixen la nimfa; que són mig animal, mig arbre. L'ambientació i la música donen a la pel·lícula un embolcall global molt agradable. M. Night Shyamalan fa el paper d'un escriptor que, en un futur no molt llunyà, serà una gran referència per la humanitat.

(La resta del comentari pot explicar parts de la pel·lícula)

Genial el paper de Paul Giamatti, que madura amb el temps. Ja em va agradar a 'American Splendor' i a 'Entre Copas' i en aquesta pel·lícula torna a estar fantàstic. És un metge, retirat voluntariament, després de perdre la seva dona i a la seva filla en un accident. Ara paga penitència fent de porter en un bloc d'apartaments. La nimfa li obre els ulls, com a la resta de veïns, i li canvia la vida. Pel·lícula molt atractiva, que dóna un missatge positiu, difícil i arriscat en la societat actual.