dimarts, de desembre 19, 2006

Coses: Què ens volia dir Sófocles?


Sófocles deia que 'No haver nascut pot ser la millor de les sorts'. És una gran frase, sens dubte, perquè, estareu d'acord que, treta de qualsevol context, pot ser analitzada des de molts punts de vista. Què ens volia dir aquest poeta tràgic de l'Antiga Grècia, autor, entre d'altres, d''Edipo Rey'? Moltes coses, suposo. Mai nou paraules havien amagat tanta veritat. En boca d'un desanimat, podria significar que n'està fart de tot i que, veient com li està anant la vida, potser hauria estat una sort no començar-la. També podria haver-la pronunciat, perquè no, una persona hipocondríaca, d'aquelles que es passa el dia patint, pensant en les malalties i en una mort que mai el deixa de preocupar. 'Si no hagués aterrat en aquest món no hauria d'enlairar el vol'. Pot ser una frase d'autoconvenciment. 'Si no patia quan encara no havia nascut (no hi ha res més lògic), tampoc patiré quan em mori'. Qui ho dèia que la frase en qüestió només tenia interpretacions negatives! Home, positiva tampoc no ho és, però podem intentar donar-li la volta.

Tampoc sabem si Sófocles parlava d'ell mateix o d'altres, perquè, a voltes, aquesta frase ha estat utilitzada per referir-se a col·lectius de desemparats. Segur que algun dia heu sentit una frase semblant a aquesta: 'Pobrets aquests nens que es moren de gana. Per ells, no haver nascut podria haver estat la millor de les sorts'. Penso que és força desafortunada, perquè ningú s'ha de compadir dels altres fins aquest límit. És una actitud força occidental, no ajudar al Tercer Món però intentar solucionar-los la vida amb paraules. Crec que només pot aplicar-se a un mateix i no com un ajut gratuït. És veritat que a ningú li agrada patir, però hi ha persones que tenen més capacitat per se feliços que altres, independentment de les riqueses que posseeixin o de com els hagi tractat la vida. Quí som nosaltres per mesurar la seva felicitat? Qui som nosaltres per opinar sobre la vida dels nostres veïns?

'No haver nascut pot ser la millor de les sorts'. Quina gran frase i quin gran debat desperta. Sófocles era un geni; i ho continua sent.