divendres, de desembre 15, 2006

Comentari: 'Antes del Amanecer'. Nota: 7'1


Que no es faci de dia!

1995 / Ós de plata al millor director (Richard Linklater) / Estats Units / 101 minuts /Drama romàntic / Intèrprets: Ethan Hawke, Julie Delpy / Un noi americà coneix una noia francesa la tarda que ell torna al seu país. Li proposa que baixin junts del tren i passin fins l'endemà al matí a Viena, on ell agafarà l'avió. Ella li diu que sí i tots dos comencen a veure que estan fets un per l'altre.


'Antes del amanecer' és una gran pel·lícula, amb un guió senzill i uns protagonistes excepcionals. Costa imaginar-se-la sense Ethan Hawke i Julie Delpy, molt bé individualment i també com a parella. A mi em va agradar més la segona part, 'Antes del atardecer', que vaig veure uns mesos abans que aquesta. Una i altra es poden seguir per separat, però és millor visionar-les tots dos seguides, perquè es complementen entre elles. 'Antes del amanecer' és molt agradable a la vista i a l'oïda, tot i que només és recomenable per les persones que els agradi el cinema de diàlegs. Els dos protagonistes es passen 101 minuts parlant, pràcticament sense silencis, sensa treva. El diàleg ho és tot.

La pel·lícula gira al voltant dels actors i de la ciutat de Viena, que recorren al llarg d'unes dotze hores, des que baixen del tren i fins que ell agafa l'avió. El director ens ensenya els llocs més bonics de la ciutat en un trajecte, majoritàriament a peu, al costat d'Ethan Hawke i Julie Delpy, guapíssima com sempre. El final és completament obert a l'espera d'una segona part que es va fer esperar: va arribar nou anys després.