dilluns, de desembre 18, 2006

Comentari 'Elizabeth'. Nota: 7


Supervivent per naturalesa

1998 / 1 Óscar (millor maquillatge) i 7 nominacions / Director: Shekhar Kapur / Regne Unit / Drama històric / 123 minuts / Intèrprets: Cate Blanchett, Geoffrey Rush, Christopher Eccleston, Joseph Fiennes, Richard Attenborough, Fanny Ardant, Kathy Burke, Eric Cantona, James Frain, Vincent Cassel, John Gielgud, Emily Mortimer, Jean-Pierre Léaud / recreació dels primers anys del regnat d'Isabel I d'Anglaterra.

Feia molt temps que tenia ganes de veure aquesta pel·lícula i, la veritat, és que no m'ha decebut gens ni mica. Potser en el seu dia no va ser massa valorada, però crec que ens explica, amb molt de rigor, el difícil regnat d'Isabel I en una Anglaterra molt dividida. Cate Blanchett fa un papel genial, igual que Geoffrey Rush, l'assassí que protegeix a la reina. Fidel i implacable, sibil·lí i justicer. Rush(que va guanyar l'Òscar per 'Shine') està a anys llum de la resta de protagonistes masculins d' 'Elizabeth'. Només la reina, amb una bellesa fràgil i imponent, fent-nos gaudir i patir segons els moment, està a la seva alçada. La seva pell blanca i el seu cabell pèl-roig li donen una credibilitat brutal. Crec que es podia haver emportat l'Òscar tranquil·lament, però se'l va emportar Gwyneth Paltrow. Per contra, a Joseph Fiennes el trobo inexpressiu, com sempre. No em va agradar a 'Shakespeare in love' i aquí encara menys.

L'ambientació de la pel·lícula és espectacular, igual que el vestuari i el maquillatge, premiat amb un Òscar. El guió és gairebé perfecte, mantenint la tensió en tot moment. Amor, gelosia, traïció, assassinats, tot explicat amb claredat i detall. Una pel·lícula per entendre una mica més el regnat d'Isabel I, que va heretar un regne ensorrat a la misèria i que, tot i tenir més de mitja cort en contra, va portar el seu país al capdavant d'Europa. Va lluitar contra tothom per aconseguir el seu objectiu. Recomanable en tots els sentits.