diumenge, de desembre 09, 2012
Sentir-se atrapat enmig del no-res
Sense Luis Tosar, possiblement "Operación E" estaria condemnada al fracàs. Però això és com dir que si el Barça no tingués Leo Messi faria menys gols. Oi que hi és? Doncs ja està. I això serveix en tots dos casos. Tosar, que per a mi és l'actor del moment, meravella en el seu paper de camperol proper a les FARC. Proper perquè no té més alternatives.
José Cristiano (Tosar) viu en terra de ningú. Ni té el suport del Govern colombià ni de les Fuerzas Armadas Revolcionarias. És un supervivent, casat i amb un munt de fills al seu càrrec. Diria que cinc! I el sogre, per si eren pocs. Els guerrillers els té de veïns i, quan pot, els ven una mica de pasta per fer cocaïna. La fam apreta. La vida, però, sempre pot complicar-se una miqueta més i, un dia, els mateixos guerrillers li deixen un nen recent nascut amb molts problemes de salut. Si li passa res, pagarà amb la seva vida i les de la seva família.
"Operación E", de Miguel Courtois, està basada en fets reals. Podríem parlar de docudrama o de cinema de denúncia. El director hispano-francès emmarca l'acció en l'any 2002, coincidint amb el segrest de l'advocada Clara Rojas, que va tenir un fill mentre estava en captivitat. Sense que tinguin res a veure, mentre veia aquesta pel·lícula em va venir al cap "También la lluvia", d'Icíar Bollaín, també amb Tosar. Dóna la sensació que Courtois l'únic que vol és explicar-nos els fets, sense posicionar-se massa. Tot i que té un salt temporal força mal resolt, la història té ritme i molta tensió. Imprescindible... pels fans de Tosar.
"SIN TREGUA (END OF WATCH)"
"End of Watch" és una d'aquelles petites joies que et trobes quan menys t'ho esperes. No dic que sigui una pel·lícula rodona, però t'hi enganxes des del primer segon, quan el personatge que interpreta Jake Gyllenhaal (Taylor) fa una definició del què suposa per a ell pertànyer al cos de policia. Ho fa enmig d'una persecució. No el veus. Només el sents.
La química que hi ha entre Gyllenhaal i Michael Peña (Zavala) és extraordinària. Donen vida a dos policies novells que patrullen pels difícils carrers de Los Angeles, plens de droga i de violència. En Taylor ho enregistra absolutament tot. I una bona part de l'acció -n'hi ha moltíssima- la veiem a través de la seva càmera. Són policies violents i complidors a parts iguals. Es nota que els agrada la feina que fan. I repartir a tort i a dret, sempre que poden. És una pel·lícula molt rica visualment, amb una estètica innovadora.
"Sin tregua", que és com han titulat la pel·lícula de David Ayer a les nostres cartelleres, és més que una història de policies i de les seves gestes. També ens parla de la companyonia entre agents i de la por que passen les seves parelles cada cop que ells tornen tard a casa. La xicota d'en Taylor està interpretada per la simpàtica Anna Kendrick ('Up in the air', 2009), una actriu que m'agrada moltíssim. La trobo fresca i natural. Acció al límit i sentiments a flor de pell. Una combinació guanyadora. Totalment recomanable.
"QUÈ ÉS EL CÀNCER I PER QUÈ NO HEM DE TENIR-LI POR"
Mai m'hauria pensat que llegiria un llibre sobre el càncer. Però el doctor en medicina Salvador Macip (Blanes, 1970) em va convèncer ràpidament quan va venir a presentar-lo a "Els Matins" de TV3. Un exhipocondríac com jo també ha de llegir-lo?, li vaig preguntar. "Encara amb més raó", em va dir en Macip, que estudia les bases moleculars del càncer a la Universitat de Leicester, al Regne Unit. És tota una eminència.
El llibre es titular "Què és el càncer i per què no hem de tenir-li por" i està publicat per Ara Llibres. Té 262 pàgines, és clar, directe i molt visual. Potser les conclusions més esperançadores és que el cinquanta per cent dels càncers es curen i que, en els darrers quaranta anys, la supervivència s'ha doblat. Malgrat això, un de cada dos homes acabarà paitnt aquesta malaltia, una de cada tres en el cas de les dones. El primer que fa en Salvador és definir el càncer i explicar com evitar-lo i,en cas que arribi, com tractar-lo. Lògicament, no ho explicaré tot, però el tabac i l'alcohol són factors de risc, com el sol i les màquines de raigs UVA, l'obesitat i les dietes riques en carn vermella.
Després de llegir aquest llibre sé moltes més coses sobre aquesta malaltia que no és tan moderna com ens pensem. Per exemple, que el deu per cent dels càncers són causats per factors hereditaris i que la casuística, desgraciadament, també té alguna cosa a dir. Costa de creure, però un càncer també es pot agafar per mala sort. Entre d'altres coses, a l'apèndix, l'autor respon les cinquanta preguntes més freqüents sobre el càncer i dóna algunes xifres que val la pena saber. Per acabar em quedo amb la cita que obre el llibre, escrita pel gran Salvador Dalí, el 17 de juny de 1972:
"Les tendències al desordre existeixen fins i tot a la natura. I es manifesten constantment en el que anomenem el càncer, que no és res més que un desordre caòtic i desproporcionat de les cèl·lules. Per això s'està tractant de trobar els mitjans per curar-lo. Però aquest càncer, ben tractat i trobant el seu secret, pot fer sorgir vida nova. Pot portar-nos fins i tot a la immortalitat. Tot amb la condició de permetre les tendències anàrquiques, però tancant-les en una presó o controlant-les amb la intel·ligència".
Twitter: @Jordi_Sanuy
Bona setmana a totes i a tots.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
13 comentaris:
Homeeee! El llibre del Macip! A tu també t'ha oblig... vull dir convençut per llegir-lo? Sí sí, una lectura molt recomanable que posa molta llum al que és el càncer a dia d'avui. Un enemic temible, però també una guerra que estem començant a controlar, de moment empatem, però guanyem terreny. Que ni pintat pel tema de la Marató d'aquest any. Un bon llibre de divulgació, s'explica bé en Macip.
Ja veig que sin tregua es una peli que agrada força a la crítica però no tan a l'espectador mig, serà que falten explosions? La poso al final de la llista de "potser" per si de cas.
me llama bastante la atención la película, pero como tú dices es más por Tosar que por otra cosa
Sobre la peli de Operación E, no me llama mucho la atención, la verdad es que no me gustó demasiado la de "lobo", aunque supongo que es ese tipo de pelis que terminaré viendo por inercia y tp me disgustará.
La de End of watch será mi peli de la semana en el blog. Y el libro me lo apunto, ideal para un hipocondriaco como yo.
Un saludo
Pues sí, si no interviniera Tosar creo que ni habríamos oído hablar de ella. Como dices, parece qeu recuerda a 'También la lluvia', que por cierto me gustó mucho.
En cuanto a 'Sin tregua' parece que es lo que aparenta, acción y acción.
Saludos.
Estoy deacuerdo con el doctor, la mejor forma de superar el miedo es enfrentarse a él.
también me gusta la cita de Salvador Dalí.
Un abrazo.
Em va convèncer ràpidament. És un crac! I com dius, s’explica molt i molt bé. Una abraçada, XEXU.
Molt bé, PONS007. Fins aviat.
Es un actorazo, SEO.
Atento a tu comentario sobre ‘End of watch’, MUNDODENA. Seguimos en contacto.
Acción y más cosas, MANDERLY. Hay reflexiones de las parejas de los policías muy interesantes. Saludos.
Es impresionante, TETEALCA. Un abrazo.
Donc no he vist cap de les dues, però m'interessen. La de End of Watch en principi era una cinta més. Però veig que ja sou molts els que la reivindiqueu, aixi que probaré de veure-la.
Una abraçada.
Me gusta Tosar, es un gran actor, enseguida cuando escuche de él en un nuevo filme lo apunte y espero verlo, ya llegaran, tengo mi lista de cintas españolas que espero ver como todos los años, espero que el Goya las haga mas visibles. Y sobre la americana de policías ya la tengo y en cualquier momento la veo. Un saludo.
El llibre d'en Massip tinc ganes de llegir-l'ho. Les pel·lícules no m'atrauen massa tot i que s'ha de reconèixer que en Luis Tosar sempre fa uns papers que pot canviar moltíssim. Es veu un bon actor.
Ja ens diràs, DAVID AMORÓS. Una abraçada.
Un saludo, MARIO SALAZAR.
Ho és, MARIA. I el llibre està molt bé!
jordi,
soc fan de Tossar així que veuré "operación E" només per ell.
L´altra,també m´atrau,així que buscaré les dues.....vaja ritme que portes;)
Bsts
Besets, TROYANA.
Publica un comentari a l'entrada